Vijeće sigurnosti UN-a zabrinuto zbog Trumpove odluke o Jerusalemu

United States ambassador to the United Nations Nikki Haley addresses the U.N. Security Council meeting on the situation in the Middle East, including the Palestinian, at the United Nations Headquarters in New York
Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zatražili su Švedska, Francuska, Italija, Velika Britanija, Bolivija, Urugvaj, Egipat i Senegal (Reuters)

Ujedinjeni narodi su zabrinuti zbog opasnosti od eskalacije nasilja nakon jednostrane odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema za prijestolnicu Izraela, izjavio je u petak u Vijeću sigurnosti UN-a posebni koordinator za mirovni proces na Bliskom istoku.

Istovremeno je zvanični Washington poručio da ostaje angažiran u mirovnom procesu na Bliskom istoku.

“Od 6. do 8. decembra najavljena su ‘Tri dana bijesa'”, rekao je posebni koordinator Nickolaj Mladenov obraćajući se video vezom iz Jerusalema sudionicima hitnog sastanka Vijeća sigurnosti, sazvanog na traženje osam članica nakon američke odluke.

Ta odluka donosi opasnost od vjerskog radikalizma, rekao je on.

“Jerusalem je najsloženije pitanje koje treba riješiti u izraelsko-palestinskom sukobu”, kazao je Mladenov i spomenuo simbol kršćanske, jevrejske i muslimanske vjere koje taj grad predstavlja.

“Samo pregovorima dvije strane može se odrediti njegova budućnost”, insistirao je Mladenov i pozvao čelnike cijelog svijeta da budu mudri i vrate mir u regiju.

Osuda evropskih ambasadora

Odluka Donalda Trumpa da jednostrano prizna Jerusalem za glavni grad Izraela nije u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti, rekli su ambasadori Francuske, Velike Britanije, Italije, Švedske i Njemačke, ali nisu spomenuli mjere odmazde.

Ta odluka ne pridonosi izgledima mira u regiji, rekli su diplomati u izjavi po završetku hitnog sastanka Vijeća sigurnosti na kojem su Sjedinjene Države bile izolirane. Ambasadori su također pozvali “sve strane i sve regionalne faktore da zajedno rade na održanju mira”.

“Ne slažemo se s odlukom Sjedinjenih Država da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela i da pokrene pripreme preseljenja američke ambasade iz Tel-Aviva u Jerusalem”, naglasile su diplomate.

“Status Jerusalema treba biti određen pregovorima između Izraelaca i Palestinaca, koji moraju zaključiti sporazum o finalnom statusu. Jerusalem bi trebao biti glavni grad dvije države, Izraela i Palestine. Bez sporazuma mi ne priznajemo nikakav suverenitet nad Jerusalemom”, naglasili su.

“U skladu sa međunarodnim pravom i pripadajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti, posebno rezolucijama 476, 478 i 2334 smatramo istočni Jerusalem dijelom okupiranih palestinskih teritorija”, istaknulo je pet ambasadora.

“Sporazum o granicama između dviju država trebao bi se odrediti na temelju linija od 4. juna 1967. razmjenom jednakih teritorija koje dogovore strane. EU neće priznati nikakvu promjenu linija iz 1967, uključujući Jerusalem, osim onih koje dogovore strane.”

“Spremni smo doprinijeti svim vjerodostojnim naporima pokretanja mirovnog procesa na temelju dogovorenih međunarodnih parametara, što bi trebalo dovesti od rješenja s dvije države. Pozivamo američku administraciju da preda detaljne prijedloge za izraelsko-palestinski sporazum”, zaključili su.

Tu rezoluciju je potvrdilo 14 zemalja, a Sjedinjene Američke Države su bile suzdržane, što je omogućilo usvajanje teksta.

Stav SAD-a

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zatražili su Švedska, Francuska, Italija, Velika Britanija, Bolivija, Urugvaj, Egipat i Senegal.

Američka amabsadorica pri UN-u Nikki Haley ustvrdila je da SAD “ostaje angažiran u mirovnom procesu” i odbacila je “prodike i lekcije”.

“Razumijem da će promjena biti teška” za druge članice međunarodne zajednice, rekla je ona.

“Svrha je naših akcija napredovati prema postizanju mira. Želimo postići sporazum pregovorima”, rekla je Haley i dodala da Trump nije “donosio stavove o granicama” i naglasila da je “status quo za sveta mjesta [u Jerusalemu] očuvan”.

Nekoliko država smatra da američka odluka krši UN-ove rezolucije.

Radi se o kršenju međunarodnih zakona, naglasio je egipatski amabsador pri UN-u Amr Abulata i spomenuo “okupirani grad”.

Bijes u arapskom svijetu

Njegov švedski kolega Olof Skoog spomenuo je rezoluciju 2334, usvojenu 23. decembra 2016. godine, koja naglašava da Vijeće sigurnosti neće priznati nikakvu promjenu granica od 4. juna 1967. godine, uključujući i status Jerusalema, osim onih koje su strane dogovorile u pregovorima.

“Kucnuo je čas za napredovanje prema detaljnom mirovnom sporazumu”, rekao je švedski diplomat.

Trumpova odluka, koja će se ostvariti za nekoliko godina, izazvala je bijes u arapskom svijetu i opće osudu partnera Washingtona.

Izvor: Agencije