Video: Trump proziva prethodnike zbog obećanja o Jerusalemu

Američki predsjednik Donald Trump u petak je objavio videosnimak trojice svojih prethodnika – Billa Clintona, Georgea W. Busha i Baracka Obame – kako daju obećanja o Jerusalemu koja su kasnije iznevjerili, prenose agencije.

“Ja sam ispunio svoje predizborno obećanje – oni nisu!”, objavio je aktuelni lider Sjedinjenih Američkih Država na Twitteru, postavljajući videomontažu svojih prethodnika kako bi dokazao svoju tezu.

“Tokom svojih predizbornih kampanja, i Clinton i Bush su izjavili da se zalažu za izmještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem, ali su promijenili mišljenje kada su došli na vlast.”

Obama nikada nije konkretno spomenuo pitanje preseljenja ambasade, ali je nazvao Jerusalem “prijestolnicom Izraela”.

‘Nedostatak hrabrosti’

“Čim preuzmem dužnost, započet ću proces izmještanja američke ambasade u grad koji Izrael izabere kao svoju prijestolnicu”, navodi Bush u govoru 2000. godine, koji je izvučen iz videomontaže.

Montaža se završava snimkom Trumpovog govora od srijede, kada je objavio zvanično američko priznanje Jerusalema kao izraelske prijestolnice i odluke da tu prebaci američku ambasadu iz Tel Aviva.

U svom govoru, Trump je aludirao na “nedostatak hrabrosti” onih koji su prije njega nastanjivali Bijelu kuću.

Deseci hiljada ljudi u petak su protestirali u nekoliko država protiv Trumpove odluke i u znak solidarnosti s Palestincima, prenose agencije.

Izvor: Agencije