Palestinac ubijen, stotine povrijeđenih tokom nemira

Najmanje Jedan Palestinac je ubijen, a stotine ih je povrijeđeno tokom protesta tokom „Dana bijesa“ širom okupirane Zapadne obale, Istočnog Jerusalema i Pojasa Gaze, a koji su izazvani američkom odlukom da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva povuklo je ranije saopćenje da su ubijena dva muškarca.

Crveni polumjesec je također danas objavio kako je do sada pružio pomoć za 217 povrijeđenih osoba na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu, dok je u Pojasu Gaze više od 20 osoba tražilo ljekarsku pomoć zbog udisanja suzavca povreda od gumenih metaka.

Suzavac kod Al-Akse

Izraelska vojska razbija prosvjede nakon džuma-namaza oko džamije Al-Aksa i širom Zapadne obale uporabljujući suzavac i bojevu municiju, javljaju dopisnici Anadolije s mjesta događaja.

Palestinci prosvjeduju zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

Agencija AFP upozorila je na eskalaciju nasilja koja prijeti palestinskim teritorijima u petak, na dan tjedne zajedničke molitve muslimana, nakon poziva pokreta Hamas na “novu intifadu”, kao odgovor na američko priznavanje Jeruzalema za glavni grad Izraela.

Dramatična promjena u politici SAD-a dovela je do prosvjeda na palestinskim teritorijima pod izraelskom okupacijom, u Turskoj, Egiptu, Jordanu, Tunisu, Alžiru, Iraku i mnogim drugim islamskim zemljama.

Jeruzalem ostaje u središtu izraelsko-palestinskog sukoba.

Palestinci se nadaju da će Istočni Jeruzalem, koji je trenutno pod okupacijom Izraela, biti glavni grad buduće palestinske države.

Tri dana palestinskog bijesa

Prosvjedi se predviđaju drugdje u muslimanskom svijetu, posebice u Istanbulu i Maleziji, dan nakon prosvjeda koji su se održali od Pakistana do Turske preko Tunisa i Jordana, gdje je nekoliko stotina prosvjednika uzvikivalo “Smrt Izraelu!” i palilo slike Donalda Trumpa.

Palestinci, koji su u srijedu pozvali na “tri dana bijesa”, zapalili su u četvrtak sliku američkog predsjednika prosvjedujući protiv njegove jednostrane i potencijalno eksplozivne odluke da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela i ondje premjesti američko veleposlanstvo.

Ovih dana tijekom prosvjeda dogodilo se i nekoliko ograničenih sukoba između Palestinaca i izraelskih vojnika u kojima je ozlijeđeno 50 osoba u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje je predviđeno pojačanje izraelske vojske.

Palestinci su ranjeni gumenim ili pravim mecima u sukobima s izraelskom vojskom.

Opći štrajk poštivan je u velikoj mjeri u četvrtak na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu, palestinskom dijelu grada koji je Izrael pripojio, a koji međunarodna zajednica smatra okupiranim.

Izvor: Al Jazeera i agencije