Njemačka: U srijedu počinju razgovori o Velikoj koaliciji

SPD je u dva mandata vladao u velikoj koaliciji s CDU kancelarke Merkel i njenom sestrinskom strankom Kršćansko-socijalnom unijom (EPA)
SPD je u dva mandata vladao u velikoj koaliciji s CDU kancelarke Merkel i njenom sestrinskom strankom Kršćansko-socijalnom unijom (EPA)

Demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska partija Njemačke počet će naredne srijede razgovore o sastavljanju koalicijske vlade, saopćila je u petak predsjednica zastupničkog kluba SPD-a u Bundestagu Andrea Nahles.

“U srijedu ćemo imati prve razgovore s predstavnicima CDU-a i CSU-a. No, to isprva neće biti razgovori o konkretnim temama, mi se još uvijek ne nalazimo u pregovorima”, rekla je ona za javni servis Deutschlandfunk.

Nakon što je SPD na stranačkom kongresu u četvrtak dao zeleno svjetlo za početak razgovora s demokršćanima, Nahles je objasnila kako SPD za sada ne postavlja nikakve uvjete za bilo koji oblik buduće saradnje.

“Poznato je koje su teme nama važne: borba protiv siromaštva u starosti, investicije u socijalnu stanogradnju, i borba protiv klimatskih promjena”, rekla je Nahles.

Većina očekuje veliku koaliciju

Stranački kongres SPD-a je odobrio pregovore, koji za sada nemaju definirani cilj.

Za stranku u obzir dolazi i koalicijska vlada sa SPD-om kao manjim partnerom, ali i toleriranje manjinske vlade na čelu s demokršćanima.

Kako bi se udovoljilo velikom dijelu stranke koja se protivi ulasku u novu vladu s Angelem Merkel na čelu, odlučeno je da, ukoliko se nakon prvih razgovora vodstva Unije i SPD-a dođe do zaključka kako postoje temelji za stvaranje novog izdanja Velike koalicije, nastavak pregovora mora odobri još jedan, vanredni, kongres SPD-a u januaru.

Prema ispitivanju javnog mišljenja Politbarometera od petka, koje je za javni servis ZDF proveo institut Forsa, 70 posto ispitanih građana Njemačke očekuje novo izdanje Velike koalicije, ali samo 47 posto ispitanih smatra da je do to dobro za zemlju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO