IOM: U Bangladešu spas pronašlo više od 640.000 Rohinja

Više od 640.000 Rohinja muslimana pobjeglo je u Bangladeš (EPA)
Više od 640.000 Rohinja muslimana pobjeglo je u Bangladeš (EPA)

Više od 640.000 Rohinja izbjeglo je iz Mijanmara u susjedni Bangladeš od 25. augusta do danas, potvrdio je u petak jedan od glasnogovornika Međunarodne organizacije za migracije Leonard Doyle, javlja Anadolija.

On je potvrdio da je prošlog mjeseca iz Arakana u Bangladeš stiglo još 20.000 Rohinja muslimana.

Istakao je da je broj povećan na 646.000 onih koji spas pronalaze u susjednom Bangaldešu.

Adrian Edwards, glasnogovornik UNHCR-a, govoreći o kompromisu između Bangladeša i Mijanmara o povratku arakanskih muslimana na svoja ognjišta, kazao je da UNHCR nije dio ovog dogovora, ali su spremni biti.

Potcrtao je da je, u cilju povratka muslimana njihovim kućama, prvenstveno potrebno okončati nasilje na području Arakana.

Najugroženija manjina na svijetu

Edwards je istakao da veliki broj izbjeglica iz Mijanmara još uvijek ima traume zbog svega što su vidjeli ili preživjeli na “putu spasa”.

Glasnogovornica Svjetskog programa hrane Ujedinjenih naroda Bettina Luescher izjavila je u Ženevi da su na području Maungdawa i Buthidaunga, na sjeveru Arakana, podijelili hranu za 32.000 ljudi, a cilj je da se ta vrsta pomoći pruži za 36.000 osoba.

Rohinje su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a od 25. augusta se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv pobunjeničkih grupa, mijanmarska vojska je porušila najmanje 300 muslimanskih sela, iz kojih je najmanje 640.000 mještana primorano na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO