Francuska: SAD se sam isključio iz procesa na Bliskom istoku

US Secreatry of States Rex Tillerson speaks with French Foreign Affairs Minister Jean-Yves Le Drian in Paris
Rex Tillerson se trenutno nalazi u Parizu, gdje će razgovarati s francuskim zvaničnicima nakon posjete Briselu i Beču (Reuters)

Francuska je saopćila da su Sjedinjene Američke Države same sebe isključile iz procesa na Bliskom istoku priznajući Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

“Čujem neke, uključujući [američkog državnog sekretara Rexsa] Tillersona, kako kažu da će se stvari dešavati blagovremeno i da je vrijeme za pregovore. Do sada je SAD mogao imati posredničku ulogu u ovom sukobu, ali je sada sam sebe isključio”, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, prenosi Reuters.

Tillerson se trenutno nalazi u Parizu, gdje će razgovarati s francuskim zvaničnicima nakon posjete Briselu i Beču.

“Realnost je da je samo SAD sam i izoliran po tom pitanju”, zaključio je šef francuske diplomatije.

Trumpov potez izazvao bijes

Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu potvrdio kako je došlo vrijeme da Jerusalem službeno bude priznat kao glavni grad Izraela.

On je tom prilikom kazao kako je već naložio američkoj administraciji da počne s pripremama za preseljenje amabsade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Trumpovu odluku osudile su i arapske države te članice Evropske unije, a Palestinci su pokrenuli proteste nazvane “Tri dana gnjeva”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO