Reakcije na društvenim mrežama: Arapi nemoćni i beznadni

Status Jerusalema izuzetno je osjetljiv aspekt izraelsko-palestinskog konflikta (EPA)

Nakon što je američki predsjednik odlučio ignorirati upozorenja međunarodne zajednice i zvanično priznati Jerusalem kao prijestolnicu Izraela, neki korisnici Twittera fokusirali su se na to da su Arapi doprinijeli gubitku Jerusalema.

Status svetog grada izuzetno je osjetljiv aspekt izraelsko-palestinskog konflikta.

Dok Izrael polaže pravo na cijeli grad za svoju prijestolnicu – nakon okupacije Istočnog Jerusalema u ratu 1967. protiv Sirije, Egipta i Jordana – Palestinci odavno na Istočni Jerusalem gledaju kao na prijestolnicu svoje buduće države.

“Jerusalem je izgubljen od dana kad ga je Sadat posjetio i od dana kad ste svi vi plesali za Oslo”, napisao je Mourid Barghouti, čuveni palestinski pjesnik i pisac, pri čemu je mislio na egipatskog predsjednika Anwara el-Sadata i Sporazum iz Osla.

 

 

Kad je Sadat postao predsjednik Egipta 1970, on je predložio mirovno rješenje s Izraelom u skladu sa smjernicama Rezolucije 242 Ujedinjenih naroda, koje je, manje-više, utvrdilo vojnu pobjedu Izraela.

Što se tiče Sporazuma iz Osla iz 1993, država Izrael i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) formalno su jedni druge prvi put zvanično priznali, te se posvetili pregovorima za rješenje njihovog decenijama dugog konflikta zasnovano na teritorijalnom kompromisu.

Sporazum nije odredio već implicirao stvaranje palestinske države pored Izraela. Ta dvodržavna vizija zahtijevala je da Izrael odustane od svog negiranja palestinskih zahtjeva za nacionalni suverenitet, a da Palestinci prihvate da će takvi zahtjevi biti ograničeni samo na mali dio cjelokupne teritorije historijske Palestine, za koju se PLO borio, te da priznaju izraelski suverenitet na ostatku teritorije.

“O, Arapi i muslimani, Bolivija će zatražiti vanredno zasjedanje Vijeća sigurnosti u slučaju da Trump prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela. Gdje su arapski predstavnici u Vijeću sigurnosti da zatraže takav sastanak?”, napisao je Abdullah K. al-Shayji, profesor na Univerzitetu u Kuvajtu.

 

 

Bolivija je saopćila da će zatražiti sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nakon Trumpove objave u srijedu, a Sacha Sergio Llorentty Soliz, ambasador te zemlje pri UN-u, potez američkog predsjednika nazvao je “nepromišljenom i opasnom odlukom koja se protivi međunarodnom zakonu, rezolucijama Vijeća sigurnosti, koja također slabi svaki napor za mir u regiji i uznemirava cijelu regiju”.

Abdullah Hamidaddin, društveni antropolog, kazao je: “Trump je zadao udarac Arapima i muslimanima i traži od njih da ga mirno prihvate. On je Rezoluciju 242 bacio na zid i insistira da je SAD uz mirovni proces. On se nada da umjerenjaci mogu uraditi svoj dio posla, nakon čega će ekstremisti moći oduzeti argument umjerenjacima. On kaže da je Izrael najveća demokratija jer provodi aparthejd i krši ljudska prava.”

 

 

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je 22. novembra 1967. Rezoluciju 242, kojom se poziva na “povlačenje izraelskih oružanih snaga s teritorija okupiranih u skorašnjem sukobu”.

Ona naglašava “nedopustivost stjecanja teritorija ratom i potrebom za radom na pravednom i trajnom miru na Bliskom istoku u kojem svaka država na tom području može živjeti u sigurnosti”.

Iako su sve strane u konačnici prihvatile rezoluciju, bilo je potrebno dvije decenije da Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) to isto učini. PLO je kritizirao rezoluciju jer je na Palestince gledala samo kao na izbjeglice, a ne kao narod s nacionalnim pravima.

“Nema šanse da je Trump odlučio provesti ovu odluku, a da nije dobro proučio i osigurao se da Arapima zaista ne smeta… i, ako im smeta, da neće moći uraditi bilo šta povodom toga!”, rekao je Mohamed Nashwan, reporter sa sjedištem u Gazi.

 

 

“I dok svijet odbacuje i osuđuje Trumpovu odluku, otkrivamo da urotnici također jašu na ovom valu osuda”, napisao je korisnik @BoMuhannd.

 

 

“Vidite muslimane u nargila-barovima, slušate one koji pjevaju o Palestini i nose šalove oko svojih svježe izbrijanih lica, vidite žene koje uzvikuju slogane, pjevaju pjesme, mašu rukama. Mislite da će Palestina biti oslobođena na ovaj način? #SpasiteAlQuds #SlobodaPalestini. A ovi izljevi bijesa na Twitteru?”, napisao je @KoshurSeh, korisnik iz Kašmira, kojim upravlja Indija.

 

 

I dok je većina žalila zbog Trumpovog poteza, neki su iskoristili priliku da kritiziraju Palestince.

“Palestinci ne suosjećaju s tobom ili tvojom borbom i pokretom. Umjesto toga staju pored vaših neprijatelja jer vas jednostavno mrze. Ali, unatoč tome, traže od vas da suosjećate s njihovom borbom”, napisao je novinar Saleh al-Fahid.

 

 

Izvor: Al Jazeera