EU: Jerusalem treba biti i glavni grad Palestinaca

Svih 28 država članica Evropske unije podržava formiranje palestinske države na teritoriji koju je osvojio Izrael 1967. godine (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je u četvrtak, osvrćući se na odluku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela, da EU vjeruje da su jedino rješenje sukoba između Izraela i Palestine – dvije države.

“Unija ima jasan i jedinstven stav. Vjerujemo da su jedino realistično rješenje sukoba Izraela i Palestine dvije države, a Jerusalem bi bio prijestolnica obje države”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Briselu.

Naglasila je da je stav svih 28 država članica EU-a formiranje palestinske države na teritoriji koju je osvojio Izrael 1967. godine, nakon Šestodnevnog rata.

Dodala je da je to stavila do znanja državnom sekretaru SAD-a Rexu Tillersonu, s kojim se sastala u utorak, prenosi agencija Tanjug.

Ključna uloga SAD-a

Prema njenim riječima, u petak će se sastati s ministrom vanjskih poslova Jordana, dok će ona i ministri vanjskih poslova EU-a razgovarati o Jerusalemu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u ponedjeljak.

“EU će intenzivirati rad sa svim stranama i našim regionalnim i međunarodnim partnerima. Nastavit ćemo saradnju s Kvartetom Bliskog Istoka [Ujedinjeni narodi, SAD, Rusija i EU], možda i u većem formatu”, rekla je Mogherini, spomenuvši Jordan, Egipat, Saudijsku Arabiju i Norvešku.

Ona smatra da je uloga SAD “ključna”.

Neke političke razlike unutar bloka smanjile su Unijin utjecaj, napominje agencija Hina.

Prepreke za EU uključuju lepezu različitih stavova, koja idu od njemačke snažne podrške Izraelu, do švedske odluke iz 2014. godine da službeno prizna državu Palestinu.

Izvor: Agencije