Danas hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zbog Jerusalema

Trumpovu odluku kritikovale su, između ostalih, arapske države, Turska i Evropska unija (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će izvanrednu sjednicu o Trumpovu jednostranom priznanju Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, priopćilo je japansko predsjedateljstvo Vijeća, a prenosi agencija France-Presse.

Vijeće će od 16 sati po srednjoeuropskom vremenu raspravljati o drugim temama, a Jeruzalem će doći na red nakon toga, što znači dva sata kasnije, dodaje se iz istog izvora.

Sjednicu je zatražilo osam od 15 zemalja u Vijeću sigurnosti. Među njima su četiri europske (Švedska, Francuska, Italija i Velika Britanija), dvije južnoameričke (Bolivija i Urugvaj) i dvije afričke (Egipat i Senegal).

Te su zemlje zatražile da sjednica počne izlaganjem UN-ova glavnog tajnika Antonija Guterresa.

Netanyahu pozvao i druge da slijede Trumpov primjer

No, izraelski premijer Benjamin Netanyahu u međuvremenu je izjavio da bi mnoge zemlje trebale slijediti odluku američkog predsjednika Trumpa i priznati Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela.

Dodao je i kako su s tim državama “kontakti u toku”.

“Želim objaviti da smo već u kontaktu i s drugim zemljama koje će uskoro donijeti sličnu odluku”, rekao je Netanyahu u govoru održanom u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela, a prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, kad se američko veleposlanstvo bude premještalo u Jeruzalem, vjerojatno će i veleposlanstva drugih zemalja biti premještena.

Ipak, nije precizirao o čijim je veleposlanstvima riječ.

Guterres protiv jednostranih odluka

Govoreći o problemu preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem, glavni tajnik UN-a Guterres podsjetio je da se od preuzimanja dužnosti u siječnju protivi “svakoj jednostranoj mjeri”.

“Status Jeruzalema može se riješiti samo u izravnim pregovorima Izraelaca i Palestinaca. Nema alternative rješenju s dvjema državama, s Jeruzalemom kao prijestolnicom Izraela i Palestine”, upozorio je Guterres.

Bolivijski veleposlanik pri UN-u Sacha Soliz rekao je da se američka odluka “kosi s međunarodnim pravom i rezolucijama Vijeća sigurnosti”.

U Rezoluciji 2334 od 23. prosinca 2016. Vijeće “ističe da neće priznati nikakvu promjenu granica od 4. lipnja 1967., pa ni što se tiče Jeruzalema, osim onih o kojima će se strane dogovoriti u pregovorima”.

Sjedinjene Američke Države, tada na čelu s Barackom Obamom, suzdržale su se u toj prigodi, što je omogućilo donošenje te rezolucije.

Tillerson potvrdio preseljenje ambasade

U međuvremenu je američki državni tajnik Rex Tillerson potvrdio da će State Department odmah pokrenuti pripreme za preseljenje američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, uz jačanje sigurnosnih mjera zaštite Amerikanaca na Bliskom istoku.

“Odluka Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem glavnim gradom Izraela usklađuje američku nazočnost sa stvarnošću jer se parlament, Vrhovni sud, predsjedništvo i službe izraelskog premijera nalaze u tom gradu”, ocijenio je šef američke diplomacije u priopćenju.

Tillerson je zajamčio da je odluka donesena nakon konzultacija s brojnim prijateljima, partnerima i saveznicima.

“Čvrsto vjerujemo da postoji izgled za trajni mir”, dodao je Tillerson tijekom posjeta američkoj vojnoj bazi u Ramsteinu u Njemačkoj.

“State Department odmah će pokrenuti proces primjene odluke i pripreme za premještaj američkog veleposlansva iz Tel Aviva u Jeruzalem”, rekao je.

Ipak, američki su dužnosnici objasnili da bi to moglo trajati godinama jer treba pronaći mjesto i izgraditi zgradu sa svim potrebnim sigurnosnim mehanizmima.

“U dogovoru s drugim federalnim agencijama pokrenuli smo sigurnosne planove zaštite Amerikanaca u tim regijama”, dodao je Tillerson, dok bi Trumpova odluka mogla pojačati antiamerički bijes na Bliskom istoku.

Trumpovu odluku kritizirale su, među ostalim, arapske zemlje, Turska i Europska unija.

Izvor: Agencije