Američki senator podnio ostavku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje

Ova ostavka otvara put republikancima da se domognu mjesta koje su izgubili kada je Al Franken pobijedio na izborima 2008. godine (EPA)

Američki demokratski senator Al Franken podnio je ostavku, popuštajući pod pritiskom stranačkih kolega nakon niza navoda o seksualnom uznemiravanju iznesenih protiv njega.

Franken (66), bivši komičar, koji je smatran zvijezdom u usponu Demokratske stranke, objavio je svoju odluku na senatskom podiju.

“Znam u svom srcu da ništa nisam učinio kao senator, ništa što bi obesčastilo ovu instituciju. Danas, ipak, objavljujem da ću u narednim sedmicama podnijeti ostavku kao član Senata Sjedinjenih Američkih Država”, izjavio je Franken.

 

Franken je jedan od nekolicine uglednih muškaraca u politici, medijima i industriji zabave koji su u proteklim mjesecima optuženi za seksualno uznemiravanje i nedolično ponašanje.

“Neki od navoda protiv mene jednostavno nisu tačni. Prisjećam se tih detalja na veoma drugačiji način”, kazao je Franken.

Odlazak demokrate iz Minnesote otvara put republikancima da se ponovo domognu mjesta koje su izgubili kada je Franken pobijedio na izborima 2008. godine i da na tome grade tijesnu senatsku većinu od 52 naprema 48 mjesta.

Izbori za njegovog naslijednika neće, ipak, biti održani do novembra 2018. godine.

U međuvremenu će privremeni demokratski guverner Minnesote Mark Dayton imenovati nekog na njegovo mjesto, osiguravajući demokratima to mjesto za sada.

Navodi da je Franken zgrabio i pokušao poljubiti ženu bez njenog pristanka pojavili su se u javnosti prije tri sedmice.

 

Nakon početnih optužbi, Franken je izjavio da je uznemiren i posramljen svojim ponašanjem, ali da neće podnijeti ostavku.

On bi, kako je rekao, radije sarađivao s etičkom istragom Senata i radio na vraćanju povjerenja naroda Minesote u njegov rad, prenosi Reuters.

Najstariji član američkog Zastupničkog doma, demokrat John Conyers, ranije je popustio pod pritiskom svoje stranke i objavio da se povlači nakon što su ga bivše saradnice optužile za seksualno uznemiravanje.

Izvor: Agencije