Papa Franjo traži status quo u Jerusalemu

'Ne mogu sakriti duboku zabrinutost situacijom vezanom za Jerusalem', poručio je papa (EPA)

Papa Franjo zatražio je da se poštuje status quo u Jeruzalemu i pozvao na razboritost i mudrost nekoliko sati prije nego što bi američki predsjednik Donald Trump trebao priznati Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, javljaju agencije. 

“Ne mogu skriti duboku zabrinutost situacijom stvorenom posljednjih dana vezano za Jeruzalem”, rekao je Franjo na tjednoj općoj audijenciji. 

“Pozivam na poštivanje statusa quo u Jeruzalemu sukladno važećim rezolucijama UN-a”, rekao je. 

“Jeruzalem je jedinstveni grad, svet Židovima, kršćanima i muslimanima, koji štuju sveta mjesta svojih religija”, rekao je Franjo.

“Molim Gospodina da se sačuva i osnaži identitet Jeruzalema, na dobro Svete zemlje, Bliskog istoka i svijeta. Molim se da prevladaju razboritost i mudrost, da se ne dodaju nove napetosti u svijetu već prepunom okrutnih sukoba”, dodao je papa.

Trump će večeras objaviti da Sjedinjene Američke Države priznaju Jeruzalem kao izraelski glavni grad, objavio je viši dužnosnik njegove administracije, u potezu koji će vjerojatno izazvati nestabilnost, a možda i potaknuti nasilje na Bliskom istoku. 

Cavusoglu: Cijeli je svijet protiv

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je američkom kolegi Rexu Tillersonu na skupu u Bruxellesu kako bi priznanje Jeruzalema izraelskim glavnim gradom bila teška pogreška.

“Cijeli je svijet protiv toga”, kazao je Cavusoglu.

I turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oglasio se protiv Trumpove odluke, te naglasio da je to “crvena linija za muslimane”. Pozvao je Trumpa da ne prelazi tu liniju.

Protiv Trumpove odluke izjasnili su se i saudijski i jordanski kralj te egipatski predsjednik, kao i službeni Pariz i Berlin.

Njemačka i Francuska upozoravaju na moguće nerede

Ministri vanjskih poslova EU-a izravno su to i kazali američkom državnom tajniku Tillersonu, koga je u Bruxellesu dočekao hladan prijem. 

Svoju su zabrinutost američkom najavom u srijedu iskazali Teheran, London, Peking i Moskva iako je kremaljski glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao da Rusija ne želi unaprijed komentirati odluke. 

Američki predsjednici dosad su se suzdržavali proglasiti Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, unatoč izraelskim pritiscima, u želji da ostanu neutralni u mirovnom procesu.

Dio zemalja, među njima Njemačka i Francuska, upozorile su svoje građane da su u Jeruzalemu mogući neredi i nasilje.

Izvor: Agencije