Nijemci smatraju da se AfD dodatno pomjerio udesno

Svi ispitani koji su članovi nekih stranaka u Njemačkoj smatraju da se AfD pomjerila udesno (EPA)
Svi ispitani koji su članovi nekih stranaka u Njemačkoj smatraju da se AfD pomjerila udesno (EPA)

Većina ljudi smatra da se ekstremno desna stranka Alternativa za Njemačku u zadnje vrijeme dodatno pomjerila udesno, navodi se u istraživanju Welta, koje je proveo Insitut za istraživanje mišljenja Civey.

Istraživanje je pokazalo da 73 posto ispitanih smatra da je AfD otišao udesno, dok je 14 posto mišljenja da se stranka nalazi u političkoj sredini.

Deset posto ispitanih smatra da se ta stranka trenutno ne pomjera, a tri posto nije željelo sudjelovati u ispitivanju.

Svi ispitani koji su članovi nekih stranaka u Njemačkoj smatraju da se AfD pomjerila udesno, osim pripadnika te stranke.

Manipulacija ekstremnog krila

Od onih koji biraju AfD, samo 20 posto smatra da je ta stranka dodatno otišla udesno, 49 posto smatra da se ona nalazi u političkoj sredini, dok 29 posto ne vidi promjene u politici AfD-a.

Devedeset jedan posto birača Zelenih smatraju da je AfD otišo udesno, a 87 posto pripadnika Socijaldemokratske partije i Unije Kršćansko demokratska unija / Kršćansko socijalna unija također vide takav razvoj.

Osamdeset sedam posto pripadnika Ljevice i 68 posto pripadnika Slobodne demokratske partije smatraju, po istraživanju, također da se AfD kreće udesno.

Na stranačkom kongresu u Hannoveru AfD je izabrao Jorga Meuthena i Alexandera Gaulanda za nove predsjednike stranke.

Gauland je izabran tek nakon što je propao izbor dvoje drugih kandidata, što su posmatrači okarakterizirli kao manipulaciju ekstremnog krila stranke, okupljenog oko Bjorna Hockea.

Treća stranka u Bundestagu

Gauland, koji se prvobitno nije namjeravao kandidirati za funkciju dopredsjednika stranke, kotira kao Hockeov zaštitnik.

Protiv Hockea traje postupak za isključivanje iz stranke, nakon što je relativizirao zločine nacionalsocijalista tokom Trećeg rajha i spomenik holokaustu u Berlinu nazvao “spomenikom sramote”.

Na septembarskim parlamentarnim izborima AfD je osvojio 13,2 posto glasova i tako postao treća najjača stranka u Bundestagu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO