Donald Trump priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela

Trump dao instrukcije State Departmentu da počne s pripremama za premještanje ambasade SAD-a iz Tel Aviva u taj grad (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump priznao je Jerusalem kao glavni grad Izraela.

“Odlučio sam da je došlo vrijeme da zvanično priznamo Jerusalem kao glavni grad Izraela. Prethodni predsjednici davali su različita obećanja koja kasnije nisu ispunili. Ja danas ispunjavam svoje obećanje”, kazao je Trump na konferenciji za medije u Washingtonu.

Rekao je da je to korak koji će pomoći mirovnom procesu i da svaka zemlja ima pravo odlučivati o svom glavnom gradu, pa tako i Izrael.

“Naložio sam State Departmentu da počne s pripremama kako bi naša ambasada u Tel Avivu bila premještena u Jerusalem”, kazao je Trump.

SAD i dalje podržava dvodržavno rješenje za Izrael i Palestinu ako se dvije strane o tome saglase, istakao je američki predsjednik.

Naglasio je i da SAD još nije donio nikakvu odluku u vezi s granicama koje Izrael i Palestina nisu usaglasili.

Ranije su stotine Palestinaca izašle na ulice Pojasa Gaze kao odgovor na očekivanu odluku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Zbog toga su palestinski čelnici pozvali na tri dana gnjeva u znak protesta na odluku američkog predsjednika.

Veliki broj Palestinaca danas je bio na ulicama grada Gaze. Nosili su transparente protiv Trumpa, nekoliko sati prije njegove deklaracije, kojom bi se i američka ambasada premjestila iz Tel Aviva u Jerusalem.

Trump je u utorak obavijestio palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i jordanskog kralja Abdullaha o planu preseljenja Ambasade, a telefonirao je i premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu i predsjedniku Egipta Abdelu Fattahu al-Sisiju da bi ih upoznao s time.

Visoki američki zvaničnici rekli su da će Trump, po svoj prilici, u srijedu priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela, ali da će preseljenje Ambasade odgoditi za još šest mjeseci iako se očekuje da će narediti da odmah počne planiranje selidbe, objavili su izraelski mediji.

Isti izvori, međutim, upozorili su da još nema njegove konačne odluke, navodi agencija Beta.

Uoči najavljene Trumpove odluke o priznavanju Jerusalema kao prijestolnice Izraela, Američki State Department je izdao uputu svojim diplomatskim predstavništvima u kojoj se traži od zvaničnika da odgode putovanja u Izrael, Jerusalem i Zapadnu obalu do 20. decembra, objavio je Reuters. Uputa se odnosi na sva putovanja koja nisu nužna, ali nije naveden razlog, navodi britanska agencija.

Sastanak Arapske lige

Arapska liga održat će u subotu vanredni sastanak o planovima SAD-a da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, rekao je u srijedu voditelj palestinskog izaslanstva pri toj organizaciji.

Palestinci i Jordan zatražili su održavanje tog sastanka, koji će se održati u 15 sati po mjesnom vremenu, rekao je ambasador Diab al-Louh.

Uz to, Bolivija je u srijedu najavila da će zatražiti javni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog te američke odluke.

Bolivijski ambasador pri UN-u Sacha Sergio Llorentty Soliz rekao je da bi priznavanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela bila “nepromišljena i opasna odluka protivna međunarodnom pravu i rezolucijama Vijeća sigurnosti” te da bi “potkopala sve napore za mir u toj regiji i uznemirila cijelu regiju”.

Nije poznato kada će se taj sastanak održati.

‘Politička ucjena’

O priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela i odgađanju preseljenja javio je i New York Times.

Američki i svjetski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog mogućeg nasilja i odmazde koje bi takav čin izazvao.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je SAD da odustanu od priznavanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela i premještanja ambasade iz Tel Aviva.

“U ime Turske, koja trenutno predsjedava Organizacijom islamske saradnje, ali i kao predsjednik Republike Turske pozivam SAD da odustane od ovog koraka, koji će u regiji izazvati haos, a Izrael pozivamo da provodi politike koje će doprinijeti miru i blagostanju”, rekao je Erdogan, prenosi agencija Anadolija.

Jordanski kralj Abdullah istakao je da dvodržavno rješenje nema alternativu.

On je telefonom razgovarao s Trumpom i kazao mu da je Jerusalem ključ sigurnosti i stabilnosti svijeta te ga je upozorio da bi jednostrano proglašenje tog grada za glavni grad Izraela imalo opasne posljedice.

Trumpovoj namjeri opire se odjel za Bliski istok u State Departmentu te brojni američki ambasadori u tom dijelu svijeta vjerujući da će se zbog toga pogoršati sigurnosna situacija.

Američke obavještajne procjene govore da bi taj potez mogao izazvati odmazdu protiv Izraela i američkih interesa u tom području.

Izvor: Agencije