UN: Elementi genocida u zločinima nad Rohinjama

Približno 626.000 Rohinja izbjeglih iz zapadne države Rakhine čine više od polovinu te manjine u Mijanmaru (EPA)

Elementi genocida postoje u postupanju prema muslimanskoj manjini Rohinja u Mijanmaru, kojih je više od 600.000 izbjeglo u susjedni Bangladeš, rekao je Zeid Ra'ad al-Hussein, visoki komesar UN-a za ljudska prava u utorak na posebnoj sjednici u Ženevi.

Al-Hussein je na zasjedanju kazao da nijedan pripadnik manjinskih Rohinja koji je izbjegao od augusta ne bi smio biti vraćen u Mijanmar sve dok u toj državi ne bude uspostavljen snažan mehanizam nadzora.

Sudski procesi počiniteljima nasilja i silovanja “čine se krajnje rijetkima”, rekao je Al-Hussein.

“Može li iko isključiti elemente genocida s obzirom na sistematsku diskriminaciju čije su žrtve Rohinje (…), mučenja (…), prisilna raseljavanja i sistematska razaranja sela?”, zapitao je komesar.

‘Šokantno brutalni’ napadi

Osudio je “masovne, sistematske i šokantno brutalne” napade na tu manjinsku zajednicu i pozvao 47 država članica Vijeća da “preduzmu primjerene akcije kojima će okončati to ludilo”.

Približno 626.000 Rohinja izbjeglih iz zapadne države Rakhine čine više od polovinu ukupnog broja te manjine u većinski budističkom Mijanmaru.

Iz UN-a su u nekoliko navrata osudili “etničko čišćenje” koje provode mijanmarske vlasti.

Visoki komesar izrazio je žaljenje što njegovim istražiteljima nije dopušten pristup Rakhineu.

Pozvao je Vijeće da preporuči Generalnoj skupštini UN-a da uspostavi “nepristran i nezavisan novi mehanizam” koji treba pomoći da se “istraže kriminalne radnje pojedinaca odgovornih za te zločine”.

Izvor: Agencije