U Siriji i Iraku ostalo manje od 3.000 boraca ISIL-a

Pictures of the Year: The battle against Islamic State
Ove godine provedeno je više ofanziva u Siriji i Iraku, a grupa ISIL izgubila je gradove kao što su Mosul, Raqqa i druga područja (Reuters)

Međunarodna koalicija pod vodstvom SAD-a protiv Islamske države Irak i Levant procjenjuje da je u Iraku i Siriji ostalo manje do 3.000 pripadnika ove grupe, izjavio je u utorak glasnogovornik koalicije.

Ove godine provedeno je više ofanziva u Siriji i Iraku, a grupa ISIL izgubila je gradove kao što su Mosul, Raqqa i druga područja koja su bila njena utočišta.

“Prema sadašnjim procjenama, ostalo je manje od 3.000 pripadnika Daesha. I dalje su prijetnja, ali nastavljamo podržavati partnerske snage kako bismo ih porazili”, napisao je na Twitteru američki vojni komandant Ryan Dillon, koristeći se arapskim akronimom za ISIL.

Obučavanje iračkih snaga

Dillonova poruka dio je odgovora na niz online pitanja i odgovora u kojima je on također rekao da je koalicija obučila 125.000 pripadnika iračkih sigurnosnih snaga, od kojih su 22.000 kurdski borci Pešmerge.

Upitan planira li SAD izgraditi stalne vojne baze u Iraku i Siriji kako bi se porazio ISIL, Dillon je odgovorio da se to neće desiti.

“Ne, iračke vlasti znaju gdje i koliko je pripadnika koalicije ovdje kao podrška operacijama da se porazi Daesh, sve baze vode Iračani”, rekao je Dillon.

Izvor: Agencije