Sjeverna Irska neće imati poseban status nakon Brexita

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka u posljednji je momenat odbila nacrt sporazuma oko irske granice (Reuters)

Sjeverna Irska neće imati drugačiji tretman od ostatka Velike Britanije nakon što ona napusti Evropsku uniju, naglasio je u utorak britanski ministar za Brexit David Davis.

On je u Parlamentu upitan hoće li Vladini pokušaji da izbjegne “tvrdu” granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske dovesti do toga da će ta teritorija ostati na jedinstvenom tržištu i u carinskoj uniji EU-a. 

“To nedvosmisleno nije nešto što britanska vlada razmatra”, odgovorio je Davis.

‘Neuspjeh je sramota’

“Nećemo se prema jednom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva ponašati drugačije nego prema drugom”, naglasio je ministar, koji je odgovarao na hitna pitanja o pregovoru o Brexitu, nakon što se premijerka Theresa May ranije u utorak srela sa svojim konzervativnim kabinetom.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka u ponedjeljak je u posljednji momenat odbila nacrt sporazuma oko irske granice i dva druga ključna pitanja vezana za Brexit.

Laburistički ministar za Brexit iz sjene Keir Starmer rekao je Davisu da je taj neuspjeh “sramota”, koja pokazuje da DUP kontrolira konzervativce.

Zastupnik DUP-a Ian Paisley optužio je irsku Vladu za “nesmotreno” ponašanje, jer je tražila posebni status za Sjevernu Irsku pod EU pravilima.

“Apsolutno je u pravu… Najbolji scenarij za Irsku je sporazum o slobodnoj trgovini s carinskim dogovorom”, kazao je Davis.

“To će daleko najviše sačuvati njihovu trgovinu i zaštititi ekonomiju, a to je ono što želimo postići”, zaključio je on. 

‘Iznenađen i razočaran’

Odbijanje nacrta u ponedjeljak povećalo je pritisak na Theresu May i od proevropskih zastupnika i od pristalica Brexita u njenoj konzervativnoj stranci uoči iduće sedmice, kada ističe rok EU-a za postizanje dovoljnog napretka oko tri pitanja kako bi se moglo preći na novi nivo, razgovore o trgovini.

Čelnica DUP-a Arlene Foster je u ponedjeljak saopćila kako njena stranka “neće prihvatiti bilo kakav oblik regulatorne divergencije koja ekonomski ili politički odvaja Sjevernu Irsku od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva”. 

Irski premijer Leo Varadkar rekao je da je “iznenađen i razočaran” promjenom stava Therese May, jer su u rano u ponedjeljak “postigli dogovor”.

Izvor: Agencije