Sastanak NATO-a: U fokusu borba protiv terorizma

Stoltenberg uvjerava da NATO može odgovoriti na sve napade (EPA)

Glavne teme sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, koji će biti održan u Bruxellesu u utorak i srijedu, bit će suradnja s Europskom unijom, kriza na Korejskom poluotoku, borba protiv terorizma, politika otvorenih vrata, ali i odnosi s Gruzijom.

O ključnim temama govorio je, uoči skupa, glavni tajnik Alijanse Jens Stoltenberg, prenosi Anadolija.

Susret na ministarskoj razini Stoltenberg je nazvao pripremom za samit NATO-a, koji će iduće godine također biti održan u glavnom gradu Belgije.

Prvog dana sastanka razgovarat će se o suradnji NATO-a i EU-a, kao i sigurnosnim pitanjima.

‘Možemo odgovoriti na sve napade’

Očekuje se da će sastanku nazočiti visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini te ministri vanjskih poslova Finske i Švedske.

Prema Stoltenbergu, NATO namjerava intenzivirati suradnju s EU-om na nekoliko polja, a neka su od njih i borba protiv terorizma, suočavanje sa cyber-napadima te hibridne prijetnje.

Neizostavna tema bit će i događanja u Sjevernoj Koreji.

“Kao što je to bilo u prošlosti, tako je i danas naša sigurnost povezana s događanjima u Istočnoj Aziji. Interkontinentalni projektil koji je Sjeverna Koreja lansirala prošlog tjedna pokazao je kako su svi naši saveznici u dometu. Cijeli svijet treba primijeniti maksimalan pritisak na Sjevernu Koreju”, smatra Stoltenberg.

Ipak, uvjerava, NATO može odgovoriti na sve napade.

Stoltenberg je najavio kako će se drugog dana sastanka razgovarati, među ostalim, o borbi protiv terorizma te podsjetio kako će u Afganistan biti poslane dodatne trupe, odnosno najmanje 3.000 vojnika.

U kontekstu borbe protiv terorizma bit će govora o jačanju suradnje s pojedinim zemljama, među kojima su Jordan i Tunis.

Primjer Crne Gore

Isto tako, dodao je Stoltenberg, NATO će nastaviti pružati podršku međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Prema njegovim riječima, tema će biti i politika otvorenih vrata, jer “sve zemlje koje ostvare napredak na poljima reformi i modernizacije mogu biti članice Saveza”.

Kao primjer je naveo Crnu Goru.

Govorio je i o statusu Srbije, navodeći kako je Srbija neovisna i suverena država, koja je već ranije jasno pokazala da ne želi članstvo u NATO-u.

Stoga će, dodaje, Savez nastaviti podržavati tu zemlju na njenom putu ka EU-u.

Izvor: Agencije