Rusija proglasila američke medije stranim agentima

Među medijima koji su proglašeni stranim agentima jesu i Glas Amerike te Radio Slobodna Evropa (Getty Images)
Među medijima koji su proglašeni stranim agentima jesu i Glas Amerike te Radio Slobodna Evropa (Getty Images)

Rusko ministarstvo pravosuđa svrstalo je devet američkih medija među “strane agente”, a među njima i Glas Amerike te Radio Slobodna Evropa, koje financira američki Kongres.

Takva je mjera uslijedila nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio zakon koji dopušta registriranje medija pod kontroverznim nazivom “stranog agenta”.

Osim dvije radijske postaje, na popisu je još sedam drugih medija koji su svrstani među one koji “vrše funkciju inozemnog agenta”, piše u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

Na popisu se još nalaze mediji Idealna stvarnost, Kavkaska stvarnost, Krimska stvarnost, Tatarsko-baširska služba radija, Sibirska stvarnost i Faktograf, navode ruski mediji.

Krajem studenog Putin je proglasio zakon koji omogućava da se svaki međunarodni medij koji djeluje u Rusiji svrsta pod kontroverzni naziv “stranog agenta” prema odluci Ministarstva pravosuđa, kao reakciju na primoravanje ruske postaje Russia Today da se registrira pod tim nazivom u SAD-u.

Neće ukinuti akreditacije

Zakon je osudilo Vijeće za ljudska prava pri Kremlju, koje je procijenilo da “Ministarstvo pravosuđa može svaki strani medij arbitrarno proglasiti inozemnim agentom”.

Proglašavanje medijskih kuća stranim agentima moglo bi dovesti, među ostalim, do ukidanja njihovih akreditacija za ulazak u ruski parlament.

Prema ruskom zakonu, status stranog medija može dobiti svaki strani medij koji se financira ili ima imovinu u inozemstvu.

Objavljivanje registra uslijedilo je u trenutku povišenih tenzija između Washingtona i Moskve zbog državnih medija, javlja AP.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da su nove mjere odgovor na, kako je navela, napad na Russia Today u Americi.

Dodala je da Ministarstvo neće ukidati akreditacije stranim novinarima kako ih to ne bi ometalo u radu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO