Pristalice oslobodile Sakašvilija iz policijskog kombija

Sakašvilija su oslobodile njegove pristalice iz policijskog kombija (Reuters)
Sakašvilija su oslobodile njegove pristalice iz policijskog kombija (Reuters)

Bivšeg gruzijskog predsednika i čelnika ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga Mihaila Sakašvilija oslobodile su njegove ukrajinske pristalice iz policijskog kombija nakon što je njegovo hapšenje izazvalo sukobe s policijom u centru Kijeva.

Nakon oslobađanja, Sakašvili je pozvao na proteste za smenu ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

Sakašvilija su pre toga odveli maskirani policajci iz stana u Kijevu. Međutim, njegove pristalice su sprečile policijski kombi da krene, provalili u njega i oslobodili bivšeg gruzijskog predsednika.

Njegov advokat Pavel Bogomazov prethodno je izjavio da je Sakašvili optužen za pokušaj rušenja ukrajinskih vlasti.

Pre hapšenja Sakašvili je pretio da će skočiti sa krova svoje kuće.

[Facebook / Vladislav Kucenko via Storyful]

Kako prenosi TASS, Sakašvili je sa lisicama na rukama odveden iz svog doma, a specijalne bezbednosne snage Ukrajine su izvele pretres kuće.

Na mestu događaja se nalazilo 30-ak Sakašvilijevih pristalica i stotinjak policajaca.

Sakašvili organizovao proteste protiv Porošenka

Britanski Independent piše da je sve počelo da se odigrava oko 7:00 po lokalnom vremenu kada su se predstavnici tužilaštva pojavili u njegovoj kući u ukrajinskoj prestonici. Oni su, kako tvrdi Sakašvilijev blizak saradnik David Sakravedlidze, pokušali silom da uđu u kuću i izvrše pretres.

Sa Sakašvilijem, koji protekle tri godine živi u Ukrajini, razgovarali su pregovarači dok je pretio da će skočiti sa krova kuće.

Sakašvilijeve pristalice sukobile su se sa policijom [Reuters]

Sakašvili, bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, a sadašnji čelnik ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga, organizovao je u nedelju miting u centru Kijeva sa kojeg je pozvao Ukrajince da “uklone diktaturu oligarha” i umesto toga uspostave “diktaturu srednje klase”.

“Predlažem da ne čekamo još 25 godina i da uklonimo diktaturu oligarha kako bismo uspostavili diktaturu srednje klase”, rekao je tom prilikom.

On je organizovao “Marš za opoziv” predsednika Ukrajine Petra Porošenka, na kojem se, prema proceni lokalne policije, okupilo približno 2.500 ljudi.

Sakašvili je rekao da je spreman da, ako treba, povede novu ukrajinsku vladu.

“Ukrajini su hitno potrebne nove vlasti, nova vlada. Moramo zajedno da oformimo tu vladu. Spreman sam da to uradim zajedno sa vama, da povedem taj proces sa vama i, ako treba, da dođem na čelo te vlade”, rekao je tada Sakašvili.

Protesti ispred ukrajinskog parlamenta

Od 17. oktobra demonstranti kampuju ispred ukrajinskog parlamenta, Vrhovne Rade, tražeći usvajanje zakona o oduzimanju imuniteta poslanicima, uspostavljanju suda protiv korupcije, izmene i dopune izbornog zakona i usvajanje zakona o opozivu predsednika.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je 20. oktobra da je istinski cilj organizatora protesta da destabilizuju situaciju u Ukrajini. Uz to, ukrajinski javni tužilac Jurij Lucenko je ranije ukazivao da Sakašvili i njegove pristalice pripremaju državni udar i primaju finansijska sredstva iz inostranstva.

Ruska agencija podsetila je da je Sakašvili ranije u više navrata tvrdio da mu nije cilj da više obavlja bilo kakvu funkciju u Ukrajini.

Sakašvili je ranije najavljivao za 10. decembar održavanje još jednog mitinga u centru Kijeva.

Independent navodi da su Sakašvili i Porošenko nekada bili saveznici i da ga je u maju 2015. ukrajinski predsednik postavio za guvernera Odese.

Izvor: Agencije


Povezane

Polaganjem zakletve, Giorgi Margvelašvili zamijenio je Mihaila Sakašvilija na čelu Gruzije. Eksperti i javnost podijeljeni su kada je riječ o Sakašvilijevoj ostavštini. Jedni ga hvale zbog modernizacije Gruzije i sposobnosti koju je pokazao tokom Revolucije ruža, kada je bez prolijevanja krvi sa vlasti svrgnut Eduard Ševardnadze. Drugi ga kritikuju zbog zaštite saradnika i visokih zvaničnika. […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO