Mediji: Stotine boraca ISIL-a pobjegle iz Raqqe

Sirijske demokratske snage su 17. oktobra zauzele centar grada Raqqe u Siriji (Reuters)
Sirijske demokratske snage su 17. oktobra zauzele centar grada Raqqe u Siriji (Reuters)

Britanski list The Times tvrdi kako postoji mogućnost da se, kao rezultat sporazuma iz Raqqe, postignutog između kurdskih boraca koje podržava SAD i ISIL-a, borci grupe Islamska država Irak i Levant zapute prema Evropi i počnu izvoditi napade.

Kako navodi ovaj list, u okviru spomenutog dogovora, postignutog tokom operacije u Raqqi, na stotine boraca ISIL-a je napustilo sirijski grad, a neki su se zaputili prema granici s Turskom, gdje su i uhapšeni.

Novinari The Timesa su uradili i intervju sa 26-godišnjim civilom Saddamom el-Hamadijem, koji je, zajedno s borcima ISIL-a, pokušao prijeći u Tursku, gdje je priveden, prenosi agencija Anadolija.

Borbe s Kurdima

U tekstu se dodaje kako su izjave ovog civila opravdale dotadašnje strahove da su se borci ISIL-a zaputili prema Evropi kako bi izvodili napade.

Sirijske demokratske snage, koje imaju podršku SAD-a, 17. oktobra su zauzele centar grada Raqqe u Siriji, koji je do tog momenta kontrolirao ISIL.

Kurdski i arapski borci, uz podršku američkih snaga, pokrenuli su u novembru 2016. godine ofanzivu na Raqqu i 6. juna ove godine su ušli u grad.

Više od 320.000 ljudi je poginulo od početka rata u Siriji prije šest godina, dok su u Ženevi, pod okriljem Ujedinjenih naroda, u toku mirovni pregovori o okončanju rata i političkoj tranziciji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO