Mediji: Japan kupuje rakete kojima može pogoditi Pjongjang

Postoji globalni trend korištenja projektila dužeg dometa
Postoji globalni trend korištenja projektila dužeg dometa

Japan se priprema kupiti precizne rakete koje će toj državi prvi put dati mogućnost da napadne sjevernokorejske raketne stanice, kazala su dva izvora koja su direktno upoznata s ovim pitanjem.

Japan planira od aprila odvajati novac iz svog budžeta radi ispitivanja da li njegovi borbeni avioni F-15 mogu lansirati projektile većeg dometa, uključujući projektil firme Lockheed Martin Corporation, koji može pogoditi mete udaljene 1.000 kilometara, rekao je jedan od izvora, prenosi Reuters.

Kupovina projektila

“Postoji globalni trend korištenja projektila dužeg dometa i normalno je da i Japan želi da razmotri njihovo posjedovanje“, izjavio je izvor.

Japan također razmatra kupovinu projektila norveške kompanije Kongsberg Defence & Aerospace dometa 500 kilometara, koji bi nosili stealth lovci F-35, izvijestila je prethodno televizija Fuji.

Nijedna od ove dvije stavke nije uključena u prijedlogu budžeta koji je izradilo japansko Ministarstvo odbrane, ali dodatna sredstva će biti dostupna kako bi se procijenila kupovina tih projektila, naveli su izvori.

Sjeverna Koreja je prošle sedmice testirala svoju najmoćniju interkontinentalnu balističku raketu.

Izvor: Agencije


Povezane

Vijeće sigurnosti UN-a sastaje se kako bi raspravljao o sjevernokorejskom lansiranju novog projektila. Pjongjang tvrdi da projektil može pogoditi Sjedinjene Države, dok iz susjednih zemalja navode kako je riječ o značajnom napretku sjevernokorjeskog programa. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO