Erdogan: Status Jerusalema crvena linija za muslimane

'Priznavanje Jerusalema kao izraelske prijestonice crvena je linija za muslimane', kaže Erdogan (EPA)
'Priznavanje Jerusalema kao izraelske prijestonice crvena je linija za muslimane', kaže Erdogan (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je da će prekinuti diplomatske veze s Izraelom zbog izvještaja da Sjedinjene Američke Države planiraju priznati Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu.

Takav potez bio bi “crvena linija” za muslimane, kazao je Erdogan u utorak.

U petak su se pojavili izvještaji da američki predsjednik Donald Trump razmatra priznavanje Jerusalema kao prijestolnice Izraela premještanjem američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem, čime bi bile narušene decenije američke politike.

Ovo je izazvalo kritike velikog broja svjetskih čelnika koji se boje da bi to dovelo do dodatnih eskalacija regionalnih tenzija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u telefonskom razgovoru kazao je Trumpu da status Jerusalema mora biti odlučen u mirovnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca.

Arapska liga na zahtjev palestinskih zvaničnika u utorak održava vanredni sastanak kako bi diskutirala o razvoju događa u vezi sa statusom Jerusalema.

Geit: SAD ne bi trebao mijenjati status Jerusalema

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Aboul Gheit izjavio je u utorak da Sjedinjene Države ne bi trebale poduzimati mjere koje bi izmijenile pravni i politički status Jerusalema, javila je egipatska državna novinska agencija MENA.

Kazao je da bi eventualno preseljenje američke ambasade u Jerusalem ili priznavanje Jerusalema kao izraelske prijestonice, što navodno razmatra predsjednik Donald Trump, bilo “opasna mjera koja bi imala reperkusije” širom regije, prenosi Reuters.

Diplomatski savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa rekao je da će palestinsko čelništvo prekinuti kontakte sa Sjedinjenim Američkim Državama ako Washington prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

Osjetljivi aspekt

Status Jerusalema izuzetno je osjetljiv aspekt izraelsko-palestinskog sukoba. Izrael grad smatra svojom prijestolnicom nakon okupacije Istočnog Jerusalema u ratu sa Sirijom, Egiptom i Jordanom 1967, a Jerusalem smatra “ujedinjenim” gradom.

Palestincu dugo Istočni Jerusalem vide kao prijestolnicu njihove buduće države.

Nijedna zemlja trenutno nema ambasadu u Jerusalemu, a međunarodna zajednica, uključujući SAD, ne priznaje izraelsku nadležnost i polaganje prava nad gradom.

Predsjednik Donald Trump također razmatra da premjesti američku ambasadu u Izraelu u Jerusalem.

Glasnogovornik Bijele kuće Hogan Gidley kazao je da će saopćenje biti objavljeno “u nadolazećim danima”, ali da je predsjednik posvećen premještanju: “Nije ‘hoće li’ nego ‘kada će'”, rekao je on.

Međutim, od Trumpa se očekuje da nastavi odgađati premještanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem unatoč njegovom obećanju tokom kampanje da će to uraditi.

Američki Kongres usvojio je 1995. zakonsku odluku da premjesti ambasadu, ali je u zakon unesena odredba 1999. koja predsjedniku omogućuje odgodu provođenja odluke svakih šest mjeseci u interesu državne sigurnosti.

Svaki predsjednik od 1998. uradio je to, uključujući Trumpa u junu. Krajnji rok za novu odgodu isteći će u ponedjeljak.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO