Bombardirana predsjednička palata u Sani

Na ulazu u El-Hayyu Es-Siyasi postavljena su oklopna vozila i tenkovi (Anadolija)

Međunarodne koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom bombardirale su predsjedničku palatu u jemenskoj prijestolnici Sani.

Očevici navode da su avioni koalicionih snaga gađali predsjedničku palatu, ali i izveli intenzivne zračne napade na položaje Husa. Tvrde da je nanesena velika materijalna šteta na objektima u blizini predsjedničke palate, prenosi agencija Anadolija.

Pripadnici jemenskog pobunjeničkog pokreta Husi u potpunosti su zauzeli El-Hayyu Es-Siyasi na jugu Sane, naselje koje je bilo pod kontrolom pristalica svrgnutog predsjednika Jemena Ali Abdullaha Saleha. Naselje je zauzeto nakon što je ubijen bivši jemenski predsjednik.

Na ulazu u El-Hayyu Es-Siyasi postavljena su oklopna vozila i tenkovi.

Bivši predsjednik Jemena Ali Abdullah Saleh ubijen je u Sani, potvrđeno je u ponedjeljak iz njegove stranke Općeg narodnog kongresa. Zvaničnik te stranke kazao je kako su Husi zaustavili Selehov konvoj i usmrtili ga u blizini Sane.

Aktivisti tvrde da su Husi ispalili više u 30 metaka u bivšeg jemenskog predsjednika.

Stotine poginulih u sukobima

U sukobima do kojih je u Sani, u Jemenu, u posljednja četiri dana došlo između Husa i pristalica bivšeg predsjednika Saleha, poginule su 234 osobe, prenosi agencija Anadolija.

Glasnogovornik Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC) u Jemenu Adnan Hizam saopćio je kako su zabilježili da je u sukobima ranjeno više od 400 ljudi.

Prema njegovim riječima, u područjima u kojima dolazi do sukoba trenutno vlada “napeta tišina”. Pozvao je strane da zaštite civile i da ih drže podalje od sukoba.

Pobunjenički borci Husi i Salehove snage u posljednjih nekoliko dana vode žestoke sukobe u Sani i okolini, što je dodatno usložilo krizu u toj zemlji.

Prvi incidenti izbili su u srijedu kad su Husi željeli preuzeti nadzor nad džamijom Saleh, najvećom u Jemenu, smještenom u centru Sane, podsjeća agencija Hina.

Čuvari džamije tome su se usprotivili te su izbili žestoki sukobi u više četvrti u gradu. Husi su kasnije uspjeli zauzeti džamiju.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat kada su pobunjenici predvođeni šiitskim pokretom Husi i Kongresom, kojeg je vodio svrgnuti predsjednik Saleh, zauzeli glavni jemenski grad Sanu, a potom i druge regije.

Izvor: Agencije