Arapska liga traži da Huse proglase teroristima

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize (EPA)

Arapska liga traži od međunarodne zajednice da pokret Husi, odgovoran za ubistvo bivšeg predsjednika Jemena Alija Abdullaha Saleha, bude proglašen terorističkom organizacijom.

Ovaj zahtjev uslijedio je dan nakon što su Husi ubili svrgnutog jemenskog predsjednika dok je pokušavao pobjeći iz Sane.

Hadi poziva na pobunu

Jemenski predsjednik Abd-Rabbuh Mansour Hadi, čije snage kontrolišu južni dio zemlje, pozvao je na pobunu protiv pokreta Husi.

Salehova stranka u početku je negirala da je njen čelnik ubijen i navela da će se on vratiti da bi predvodio njihove snage protiv pokreta Husi u prijestonici Sani. Stranka općenarodnog kongresa kasnije je potvrdila ovu vijest.

U opširnom govoru, koji je emitovala televizija Al Masirah, bliska pokretu Husi, pobunjenički čelnik opisao je Salehovo ubistvo kao “historijski poraz koalicijskih snaga”, misleći na koaliciju arapskih država na čelu sa Saudijskom Arabijom protiv koje se Husi bore, prenosi AP.

Ranije ove sedmice Saleh je izrazio spremnost za razgovore s koalicijom koja se bori protiv pobunjenika, što su pripadnici pokreta nazvali “pučem” protiv ove krhke alijanse.

Rat u Jemenu jedna je od najtežih humanitarnih kriza na svijetu; poginulo je najmanje 10.000 osoba, a širom države prisutni su glad i bolesti.

Izvor: Al Jazeera i agencije