Muhamed Mursi opet osuđen u Egiptu

Mursiju je od 2013. godine suđeno po više osnova, uključujući po optužbama za špijunažu i saradjivanje sa stranim grupama (EPA)

Egipatski sud je u subotu osudio na tri godine zatvora bivšeg predsjednika Muhameda Mursija i još 18 osoba za nepoštovanje i uvredu suda.

Među osuđenim u ovom slučaju je i istaknuti aktivista za ljudska prava Alaa Abdel-Fattah i politički analitičar Amr Hamzawy, kojima su izrečene kazne od po 30.000 egipatskih funti (1.688 dolara).

Abdel Fatah već služi petogodišnju kaznu zatvora zbog učestvovanja u ilegalnim protestima 2013. godine. Hamzawy živi u izgnanstvu.

Današnja kazna je prvostepena i na nju može da se uloži žalba.

Višestruke presude

Mursi, prvi egipatski predsjednik izabran na slobodnim izborima, svrgnut u vojnom udaru 2013. godine, podsjeća agencija Anadolija.

Od tada, egipatske vlasti su pokrenule opsežnu akciju usmjerenu protiv njegovih pristalica i njegove grupe Muslimanska braća, u kojoj su ubijene stotine ljudi, a hiljade njih poslane u zatvor.

U septembru ove godine, najviši Apelacioni sud u Egiptu odbacio je žalbu Mursija na zatvorsku kaznu od 25 godina zbog navodnog špijuniranja za Katar.

Prošle godine Mursi je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva, dok je u maju ove godine njegovo ime stavljeno na popis terorista na period od tri godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO