Velika pobjeda Kurda nad ISIL-om

SAD će prestati da dostavlja oružje snagama sirijskih Kurda (EPA)

Kurdske snage u Siriji saopćile su da su uspješno oslobodile oblasti istočno od rijeke Eufrat od pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant, uz pomoć koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama te ruskih snaga.

Objava je uslijedila nakon što je američki ministar odbrane James Mattis najavio da će Washington prestati da naoružava Jedinice narodne odbrane (YPG) kada se završe ofanzivne operacije, prenosi Tanjug.

Glasnogovornik Jedinica narodne odbrane Nuri Mahmoud pohvalio je SAD i Rusiju za pruženu zračnu i logističku podršku, kao i za koordinaciju operacija na terenu.

On je rekao da su kurdske snage spremne da formiraju zajedničke operativne sobe sa različitim partnerima kako bi se okončala borba protiv ISIL-a, prenio je AP.

Promjena uloge

“Nadamo se povećanju podrške i osiguravanju zaštite iz zraka i neophodnog pokrića”, rekao je Mahmoud na konferenciji za novinare u Al-Salihiju, gradu u provinciji Deir ez-Zor.

Konferenciji su prisustvovali ruski general iz ruske baze Khmeimim u zapadnoj Siriji.

Vojska SAD-a mijenja svoju ulogu u Siriji, u skladu sa padom ISIL-a, rekao je Mattis, misleći na gašenje programa kojim su se naoružavali Kurdi i na povećanu podršku lokalnoj policiji i sigurnosnim snagama.

Pentagon mijenja kompoziciju snaga u Siriji i u prvi plan ističe nalaženje diplomatskog puta do mira, smatra Mattis, prenosi AP.

Izvor: Agencije