Egipat: Napad na koptsku crkvu, najmanje desetoro mrtvih

Incident se dogodio u četvrti Helwan, na južnom obodu egipatske prijestolnice (Reuters)

Najmanje deset osoba ubijeno je u napadu na koptsku crkvu u južnom predgrađu Kaira, saopćilo je egipatsko Ministarstvo zdravlja.

Napadač je otvorio vatru na crkvu i ranio pet pripadnika sigurnosnih snaga prije nego što je pokušao ući u crkvu Marmina u gradu Helwanu, južno od Kaira. 

Snage sigurnosti usmrtile su napadača. Lokalni izvještaji navode da je u napadu učestvovao još jedan muškarac te da su među žrtvama i policajaci. 

Odgovornost za napad preuzela je oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Više od 2.000 napada

Omar Ashour, gostujući profesor sigurnosnih studija na Doha institutu, rekao je za Al Jazeeru da je napad dio “krize koja traje u Egiptu”. 

“U Egiptu je u protekle tri godine bile više od 2.000 napada. Postoje dva problema, jedan je politička kriza u Egiptu koja je nastala nakon 2013. To nije riješeno i stvara sve više regrutacije i radikalizacije što se tiče oružanih grupa”, kazao je. 

“Također postoje brojne greške u protivterorističkim akcijama egipatskih snaga, i to dodaje još ulja na vatru.”

U maju, ISIL je napao Kopte koji su putovali u manastir u centralnom dijelu zemlje, ubivši 29 ljudi. Mjesec dana prije toga, 44 osobe su ubijene u bombaškom napadu na katederalu i još jednu crkvu na Cvjetnu nedjelju.  

Izvor: Agencije