Egipat: Napad na koptsku crkvu, najmanje desetoro mrtvih

Incident se dogodio u četvrti Helwan, na južnom obodu egipatske prijestolnice (Reuters)

Najmanje deset osoba ubijeno je u napadu na koptsku crkvu u južnom predgrađu Kaira, saopćilo je egipatsko Ministarstvo zdravlja.

Napadač je otvorio vatru na crkvu i ranio pet pripadnika sigurnosnih snaga prije nego što je pokušao ući u crkvu Marmina u gradu Helwanu, južno od Kaira. 

Snage sigurnosti usmrtile su napadača. Lokalni izvještaji navode da je u napadu učestvovao još jedan muškarac te da su među žrtvama i policajaci. 

Odgovornost za napad preuzela je oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Više od 2.000 napada

Omar Ashour, gostujući profesor sigurnosnih studija na Doha institutu, rekao je za Al Jazeeru da je napad dio “krize koja traje u Egiptu”. 

“U Egiptu je u protekle tri godine bile više od 2.000 napada. Postoje dva problema, jedan je politička kriza u Egiptu koja je nastala nakon 2013. To nije riješeno i stvara sve više regrutacije i radikalizacije što se tiče oružanih grupa”, kazao je. 

“Također postoje brojne greške u protivterorističkim akcijama egipatskih snaga, i to dodaje još ulja na vatru.”

U maju, ISIL je napao Kopte koji su putovali u manastir u centralnom dijelu zemlje, ubivši 29 ljudi. Mjesec dana prije toga, 44 osobe su ubijene u bombaškom napadu na katederalu i još jednu crkvu na Cvjetnu nedjelju.  

Izvor: Agencije


Povezane

Najmanje 235 osoba ubijeno je kad su naoružani napadači aktivirali bombu i otvorili vatru na džamiju na Sinaju, na nemirnom sjeveru Egipta. Državna agencija Mena javlja da je povrijeđeno više od 120 osoba, prema navodima neimenovanog sigurnosnog zvaničnika. Meta napada bile su pristalice sigurnosnih snaga koje su prisustvovale džuma-namazu (podnevna molitva muslimana) u džamiji Al Rawdah u Bir al-Abedu, zapadno od […]

Published On 24 Nov 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO