Nove turske jedinice stigle u Katar

Turska je uspostavila vojni kamp u Kataru, prvu takvu vojnu instalaciju na Bliskom istoku, u sklopu sporazuma iz 2014. godine (Anadolija)

Novi kontingent turskih vojnika stigao je u tursku vojnu bazu u Kataru u sklopu sporazuma o zajedničkoj odbrani dvije države.

Ministarstvo odbrane Katara objavilo je u utorak kako su nove jedinice stigle u zračnu bazu Al Ubeid u glavnom gradu Dohi.

Grupa vojnika, među kojima su i pripadnici Zajedničke komande turskih snaga, pridružit će se onima koji su već u vojnoj bazi Tariq bin Ziyad na jugu Dohe.

Nove jedinice će održati trening sa katarskim oružanim snagama kako bi se ojačali zajednički vojni kapaciteti.

Prve turske jedinice u Katar su stigle 2015. godine.

Turska je uspostavila vojni kamp u Kataru, prvu takvu vojnu instalaciju na Bliskom istoku, u sklopu sporazuma iz 2014. godine.

U bazi se može smjestiti do 5.000 vojnika.

Zvanična Ankara planira postepeno povećati broj svojih vojnika u Kataru do 3.000, navodi se u sporazumu dvije države, te držati jednu brigadu u zaljevskoj državi.

Bliski saveznici

Parlament Turske je ovog juna po ubrzanom postupku usvojio drugi sporazum sa Katarom, napravljen aprila 2016, o razmještaju turskih trupa u navedenoj vojnoj bazi. Također je odobrio sporazum iz decembra 2015. godine koji omogućava turskoj vojsci da obučava katarske snage sigurnosti.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan iskazao je veliku podršku Dohi otkako su Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat prekinuli diplomatske i trgovinske veze sa Katarom 5. juna.

Četiri arapske države optužuju Dohu da podržava „terorizam“ i jača veze sa njihovim regionalnim rivalom Iranom, a Katar kategorično odbacuje optužbe.

Ankara također pokušava posredovati između ovih država kako bi se iznašlo rješenje krize.

U znak solidarnosti, Turska je poslala teretne brodove i stotine aviona sa hranom kako bi se ublažili efekti blokade Katara.

Zatvaranje turske baze bio je jedan od 13 zahtjeva koje je grupa, na čelu sa Saudijskom Arabijom, poslala Dohi kako bi ukinula embargo Kataru.

Yasin Aktay, visokopozicionirani član vladajuće partije AKP, ranije je za Al Jazeeru kazao kako tursko vojno prisustvo u Kataru „stvara ravnotežu u regiji“ kako bi se spriječili potencijalni sukobi.

„Turska štiti svoje interese preko baze u Kataru, a ne stavlja se na stranu neke od država u sporu. Interesi Ankare traže stabilnost u regiji. Stoga bi Turska bila protiv napada na Saudijsku Arabiju, a i na Katar“, kazao je on.

Turska i Katar su bliski saveznici u vanjskoj politici, uključujući situacije u Palestini, Siriji i Egiptu.

Izvor: Al Jazeera