Lavrov Tillersonu: Neprihvatljiva agresivna retorika SAD-a

Lavrov je stav Moskve prenio Tillersonu u telefonskom razgovoru (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je američkom državnom sekretaru Rexu Tillersonu da je “agresivna retorika Washingtona” pojačala tenzije na Korejskom poluotoku i da je neprihvatljiva, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi.

Lavrov je taj stav prenio Tillersonu u telefonskom razgovoru, prenosi Reuters.

On su razgovarali i o sljedećim koracima u rješavanju krize u Siriji i situaciji u Ukrajini.

Lavrov je kazao da će Moskva i Washington nastaviti dijalog o smanjenju ofanzivnog naoružanja, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministri su se složili da će jačati dijalog o pitanjima koja se tiču strateške stabilnosti i ostati u bliskom kontaktu, prenijela je ruska agencija TASS.

Lavrov je rekao da je s Tilersonom razgovarao o “svim pitanjima koja škode rusko-američkim odnosima”.

Moskva može biti posrednik

Kremlj je ranije u utorak saopćio da je Rusija spremna posredovati između Sjeverne Koreje i SAD-a u razgovorima čiji bi cilj bio smanjenje napetosti ako su obje strane voljne da Moskva preuzme tu ulogu.

“Rusija je spremna ako je objema stranama to potrebno i ako to žele. Nemoguće je postati posrednik između dvije strane ako samo jedna strana to traži, tako da je ovdje potrebna volja obje strane”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenose agencije.

On je dodao da je spremnost Rusije “očita kako bi se utro put ka deeskalaciji napetosti” jer “Pjongjang i Washington učestvuju u svađalačkoj retorici”.

Reuters podsjeća da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov jučer pozvao Washington i Pjongjang da počnu pregovore, navodeći da je Rusija spremna posredovati u takvim razgovorima.

Iako su američki diplomati izjavljivali da teže diplomatskom rješenju, predsjednik SAD-a Donald Trump iznio je tvrdnju da se Pjongjang prvo mora obavezati da se odriče nuklearnog naoružanja prije početka bilo kakvih razgovora.

Izvor: Agencije