Navaljnom zabranjena kandidatura na izborima u Rusiji

Navaljni je najjači protivkandidat predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu u posljednjih 18 godina na vlasti (AP)

Ruska Centralna izborna komisija zvanično je danas zabranila ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom da se kandiduje na predsjedničkim izborima 2018. godine.

Komisija je izglasala odluku da se Navaljni nema pravo kandidovati jer je u prošlosti osuđen za krivično djelo, prenose agencije.

U obrazloženju odluke navodi se da osuđujuća presuda, kojom je Navaljnom određena uvjetna kazna zatvora, a koju je on više puta opisao kao politički motivisanu, znači da se on ne može kandidovati za predsjednika u martu sljedeće godine, javlja Reuters.

Dvanaestero od 13 članova Komisije glasalo je za zabranu kandidature Navaljnog, dok je jedan član bio suzdržan navodeći kao razlog mogući sukob interesa.

Najavio žalbu i pozvao na bojkot

Nakon odluke Komisije Navaljni (41) najavio je da će uložiti žalbu na tu odluku i pozvao pristalice na bojkot predsjedničkih izbora, prenosi agencija AP. On je tri puta hapšen ove godine i optuživan za kršenje zakona jer je više puta organizovao javne mitinge i skupove.

Centralna izborna komisija od sinoć je imala na raspolaganju pet dana da odluči hoće li Navaljni biti registrovan kao predsjednički kandidat.

Navaljni je jučer Centralnoj izbornoj komisiji predao dokumente potrebne za predsjedničku kandidaturu, sakupivši više nego dovoljan broj potpisa.

Ovaj dugogodišnji borac protiv korupcije među ruskom elitom dobio je početnu podršku 742-oje ljudi na skupu u moskovskoj četvrti, što je više od minimalnih 500, koliko je bilo potrebno da bi se podnijela nominacija za predsjedničku kandidaturu.

“Ne postoji velika podrška Putinu i njegovoj vladavini u ovoj zemlji”, rekao je Navaljni na jučerašnjem skupu, opisujući sebe kao “istinskog kandidata” za izbore i prijeteći da će njegove pristalice bojkotovati glasanje ako mu zabrane da se kandiduje.

Ankete: Putin lako do pobjede

Kako navodi AP, Navaljni je najjači protivkandidat predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu u posljednjih 18 godina na vlasti.

Međutim, Navaljni je krivično osuđivan, pa se pretpostavljalo da će mu Centralna izborna komisija zabraniti učešće u izborima, ali da je presuda povučena ili da je dobio posebnu dozvolu za učešće, ne bi za njega bilo problema, konstatuje AP.

Uprkos njegovoj kampanji, približno 80 posto Rusa podržava Putina, što ga čini sigurnim pobjednikom na izborima zakazanim za mart iduće godine, zaključuje američka agencija.

Reuters navodi da je, prema anketama, Putin na putu da bez poteškoća bude ponovo izabran za predsjednika, što znači da bi mogao ostati na vlasti do 2024. godine.

Izvor: Agencije