I Gvatemala seli ambasadu u Jerusalem

Morales je odluku o preseljenju ambasade donio nakon razgovora s izraelskim premijerom Netanyahuom (EPA)
Morales je odluku o preseljenju ambasade donio nakon razgovora s izraelskim premijerom Netanyahuom (EPA)

Predsjednik Gvatemale Jimmy Morales najavio je da će ta latinoamerička država premjestiti svoje veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Morales je na svom službenom nalogu na Facebooku naveo kako je poslije razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Natanyahuom odlučio da gvatemalskom Ministarstvu vanjskih poslova naloži preseljenje veleposlanstva po uzoru na američku odluku, prenosi AP.

Gvatemala je, podsjeća američka agencija, jedna od devet država koje su prošlog tjedna u Ujedinjenim narodima podržale odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Jeruzalema kao prijestolnice Izraela i premještanju američkog veleposlanstva.

Opća skupština Ujedinjenih naroda tada je, velikom većinom glasova, usvojila neobvezujuću rezoluciju kojom se osuđuje Trumpov potez.

Rezolucijom usvojenom u UN-u potez SAD-a o Jeruzalemu proglašen je “ništavnim i nevažećim”, podsjeća američka agencija.

Devet članica UN-a protiv rezolucije

Osim SAD-a i Gvatemale, još sedam država glasalo je protiv rezolucije, ukupno 128 država članica UN-a tražilo je povlačenje Trumpove odluke, a njih 35 bilo je suzdržano.

Od država iz regije Srbija, Slovenija, Albanija, Crna Gora i Makedonija su glasale ‘za’ rezoluciju, dok su Hrvatska i BiH bile suzdržane.

Izvanredna sjednica održana je na zahtjev pojedinih arapskih zemalja i zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom.

SAD je prethodno uložio veto na takvu rezoluciju.

“Zapamtit ćemo ovaj dan. Odluku SAD-a ništa neće promijeniti”, poručila je nakon glasanja američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley.

Iako glasanje nije obavezujuće, očekivalo se da će lako dobiti većinu glasova u tijelu koje ima 193 člana.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO