Stoltenberg: Povećana aktivnost ruskih podmornica

NATO je poslije kraja Hladnog rata smanjio svoje mornaričke kapacitete, naročito za borbu protiv podmornica, ukazao je Stoltenberg (Reuters)

Glavnik tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je na povećanu aktivnost ruskih podmornica u Sredozemnom moru i Atlantskom oceanu.

“Rusija je snažno investirala u svoje mornaričke kapacitete, naročito u podmornice”, rekao je Stoltenberg u intervjuu koji je istovremeno dao Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitungu, Financial Timesu i Washington Postu.

“Aktivnosti ruskih podmornica su sada na najvišem nivou od Hladnog rata”, kazao je Stoltenberg.

Po njegovim riječima, Moskva od 2014. godine ima 13 novih podmornica.

“Ruske podmornice operiraju u cijelom Atlantiku, kao i bliže našim obalama”, tvrdi.

Prijetnja za NATO

Sve to, prema njegovim riječima, predstavlja prijetnju transatlantskoj vojnoj alijansi jer može ugroziti veze između europskih i sjevernoameričkih saveznika.

“Mi smo transatlantska alijansa i iz tog razloga moramo biti u stanju transportirati snage i opremu kroz Atlantik. Zbog toga nam trebaju sigurni i otvoreni morski putovi”, rekao je Stoltenberg.

U tom kontekstu, naveo je da NATO također planira uspostaviti novo zapovjedno mjesto za Atlantik i namjerava donijeti konkretniju odluku o novoj strukturi naredne godine.

“NATO je poslije kraja Hladnog rata smanjio svoje mornaričke kapacitete, naročito za borbu protiv podmornica”, kazao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije