Navaljni pokušava do kandidature za predsjednika Rusije

Skupovi podrške Navaljnom održani su u Vladivostoku, Irkutsku, Krasnojarsku, Rostovu na Donu, Moskvi i Sankt Peterburgu (EPA)

Glavni ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni pokušava nametnuti svoju kandidaturu za predsjedničke izbore u ožujku 2018. godine, iako je odbijen, kako bi se suprotstavio Vladimiru Putinu.

Navaljni je u tu svrhu, javlja AFP, u nedjelju mobilizirao svoje pristaše u cijeloj zemlji. Tisuće pristaša karizmatičnog odvjetnika i protukorupcijskog blogera s povremenim nacionalističkim naglascima okupile su se u 20 gradova u zemlji tražeći da mu se omogući kandidatura.

Za Alekseja Navaljnog u listopadu je izborno povjerenstvo ustvrdilo da ne ispunjava uvjete za kandidaturu do 2028. zato što mu je izrečena presuda za pronevjeru novca, no Navaljni cijeli taj sudski proces naziva montiranim. 

Prosvjedima podrške Navaljni se nada pritisnuti izborno povjerenstvo da ipak prihvati njegovu kandidaturu unatoč tomu što prema važećim propisima ne ispunjava uvjete. 

Skupovi su održani u gradovima poput Vladivostoka, Irkutska, Krasnojarska i Rostova na Donu, ali i u Moskvi i Sankt Peterburgu.

U Moskvi se okupilo više od 700 pristaša njegove kandidature u prisustvu dva člana središnjeg izbornog povjerenstva.

Ruske izborne vlasti tvrde da s presudom koja je Navaljnom izrečena, samo ga “čudo” može dovesti do kandidature.

Putin želi odgovornu i respektabilnu opoziciju

Aktualni predsjednik Vladimir Putin najavio je ranije u prosincu da će se natjecati za četvrti mandat.

Unatoč pošastima kao što su korupcija, pad socijalne zaštite i rast razine siromaštva, ankete predviđaju premoćnu pobjedu Putina koji bi po tim ispitivanjima trebao osvojiti 80 posto glasova, prenosi AFP.

Brojni Rusi u Putinu vide čvrstog vođu koji je uspio vratiti Rusiji zasluženo mjesto na međunarodnoj sceni.

Putin je u subotu kazao da želi “odgovornu” i “respektabilnu” oporbu. 

“Biti odgovoran znači imati jasan plan pozitivnih akcija”, rekao je Putin. 

Navaljni je u više navrata bio osuđivan i višekratno je bio u zatvoru tijekom 2017. zbog organiziranja prosvjeda bez dozvole vlasti.

Vodio je mjesecima kampanju koja mu je omogućila da izgradi vjernu bazu podrške među mladim ljudima putem videoisječaka kojima je razotkrivao korupciju.

Također je u ožujku i lipnju organizirao prosvjede koji su privukli broj sudionika, neviđen još od 2011. i 2012. godine, no na njima su sigurnosne snage privele stotine ljudi.

Središnja izborna komisija proglasila je u subotu prvu izbornu listu za predsjedničke izbore u Rusiji.

To je, između ostalih, Vladimir Žirinovski, lider Liberalno-demokratske partije Rusije koji je kandidaturu podnio prije nekoliko dana, javljaju ruski mediji.

Grudinjin neočekivani kandidat Komunističke partije

Vladajuća Jedinstvena Rusija podržala je kandidaturu predsednika Vladimira Putina, koji će na izbore izaći kao neovisni kandidat.

Komunistička partija Rusije neočekivano je umjesto dugogodišnjeg lidera Genadija Zjuganova za kandidata izabrala prilično nepoznatog biznismena Pavela Grudinjina.

U utrku bi trebala i poznata televizijska voditeljica Ksenija Sobčak ispred Građanske incijative.

Ona je kći reformističkog gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, čiji zamjenik je svojevremeno bio i sam Putin 90-ih godina.

Ona kritizira politiku Kremlja i poziva na demokratske promjene, ali ne napada Putina osobno, prenosi AP.

Neki analitičari vide kandidaturu Sobčakove kao pokušaj Kremlja da oživi utrku i poveća odaziv birača, a da pritom ne ugrozi Putina.

Izvor: Agencije