Kurz bi pomogao imigrantima, ali u njihovim matičnim zemljama

Sebastian Kurz se izjasnio da se brodovima koji dolaze iz Afrike ne dozvoli usidrenje u Evropskoj uniji (EPA)

Novi austrijski kancelar Sebastian Kurz pozvao je na okončanje onoga što naziva “neuspjelim pokušajima” da se ostvari sustav kvota za podjelu tražitelja azila diljem Europske unije.

Istovremeno, prenosi Reuters, zatražio je ulaganje novih napora kako bi se pomoglo izbjeglicama u njihovim matičnim zemljama.

Dok je bio ministar vanjskih poslova, konzervativac Kurz koji sada vlada u koaliciji s radikalno desnom Slobodarskom strankom, bio je žestoki kritičar odluke njemačke kancelarke Angele Merkel da otvori granice Njemačke za više od milijun imigranata tokom 2015. godine.

Otkako je postao austrijski kancelar, ranije ovog tjedna, svrstao se uz Mađarsku i Češku koje se protive prijedlozima koje podržava Njemačka da se tražitelji azila raspodjele po zemljama članicama Europske unije.

Razmišlja o vojnoj podršci

“Prisiljavanje država da prihvate izbjeglice neće odvesti Europu dalje. Raprava o tome nema smisla. Migranti koji su se uputili u Europu ne žele ići u Bugarsku ili Mađarsku. Oni žele ići u Njemačku, Austriju ili Švedsku”, izjavio je Kurz za njemački Bild am Sonntag

I zato novi austrijski kancelar traži potporu Unije, “možda čak i vojnu” u naporima da se pomogne imigrantima u njihovim matičnim zemljama ili u susjednim državama.

“Ako to nije moguće, onda im treba pomoći u sigurnim područjima na njihovom kontinentu. EU bi to trebala podržati, možda čak i organizirati i poduprijeti vojno”, dodao je Kurz.

No nije poznato prema dijelovima intervjua koje je objavio Bild na kakvu je vojnu pomoć mislio austrijski kancelar.

Izvor: Agencije