Deset hiljada zbjeglica humanitarnim koridorima iz Libije do Italije

U petak je prvi puta UNHCR u Libiji evakuirao migrante izravno u Europu (EPA)
U petak je prvi puta UNHCR u Libiji evakuirao migrante izravno u Europu (EPA)

Do 10.000 osoba blokiranih u izbjegličkim logorima u Libiji moći će u 2018. godini koristiti humanitarne koridore kojima će sigurno stići do Europe sa statusom izbjeglice, ocijenila je u nedjelju talijanska vlada.

“Godine 2018. do 10.000 izbjeglica moći će doći bez rizika u Europu humanitarnim koridorima”, najavio je talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti u intervjuu objavljenom u nedjelju u dnevniku La Repubblica, kako prenosi Hina.

U petak je talijanski vojni transportni zrakoplov C-130 prevezao 162 izbjeglice, što je bilo prvi put da je Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Libiji evakuiralo migrante izravno u Europu.

Skupinu je odabrao UNHCR koji ih je otpočetka smatralo “izbjeglicama”, a ne podnositeljima zahtjeva za azilom. U tom svojstvu oni već po dolasku postaju korisnici ekonomske pomoći i imaju pravo na postupak integracije (tečaj jezika, osposobljavanje, školovanje djece).

Minniti je zadovoljan što sporazum između Rima i Tripolija omogućuje UNHCR-u da na licu mjesta odabere one koji imaju pravo na međunarodnu pomoć.

U prihvatnim centrima 18.000 ljudi

“Međunarodne organizacije već su u stanju posjetiti prihvatne centre i ondje poboljšati životne uvjete koji su još neprihvatljivi”, dodao je ministar.

Prije nego što je ostvarila te “zakonite postupke”, Italija je morala poduzeti “vjerodostojne” oštre mjere u suradnji s libijskom obalnom stražom radi bolje kontrole “ilegalnih” priljeva migranata s morske strane, ocijenio je Minniti.

Italija je već prihvaćala legalne humanitarne koridore, ali ne vladine već u organizaciji katoličke zajednice Sant'Egidio.

Na taj su način 1.000 sirijskih izbjeglica omogućili dolazak u Italiju.

UNHCR procjenjuje da je blizu 18.000 ljudi u prihvatnim centrima koje kontrolira Vlada u Tripoliju i iduće godine planira evakuirati njih 10.000.

Talijanska Katolička crkva će brojne od njih udomiti u prihvatilištima diljem zemlje, objavio je Caritas, dok migranti iz Eritreje, Etiopije, Somalije i Jemena čekaju dobivanje azila.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO