Dvjesto dana opsade: Uprkos povredama prava, Katar ostvaruje uspjeh

U 2017. godini trgovinska razmjena Katara i Turse iznosila je 1,3 milijardi dolara (Arhiva)

Prošlo je dvije stotine dana od blokade koju su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat nametnuli državi Katar. Ta blokada je prouzrokovala probleme hiljadama građana iz Katara i zaljevskih država u različitim aspektima života.

U vrijeme kada države koje su stavile Katar pod opsadu ne uspijevaju ostvariti svoj cilj, blokada je pomogla Kataru da ponovo presloži karte i postigne veću nezavisnost i diversifikaciju ekonomije. 

Nacionalna komisija za ljudska prava u Kataru (HHRC) zabilježila je glavne povrede prava do kojih je došlo uslijed blokade ove države, kada je zatvorena kopnena granica i morski i zračni prostor prema Kataru. Evidentirano je više od sedam stotina slučajeva povrede prava na obrazovanje studenata iz tri zaljevske zemlje nakon što su im vlasti u njihovim matičnim državama zabranile da nastave obrazovanje na Univerzitetu u Kataru, što je najviše pogodilo studente iz Saudijske Arabije.

Povrijeđena su prava i više od pet stotina katarskih studenata koji su se školovali na univerzitetima i institutima u četiri države koje su uvele blokadu, a ogromna većina njih je studirala u Egiptu.

Što se tiče kršenja prava na slobodu kretanja, izbora boravišta i vlasništva zabilježeno je blizu 11.400 slučajeva, uglavnom iz Saudijske Arabije.  

Povrijeđena su i prava na rad gotovo 2.000 uposlenika u privatnom i javnom sektoru. 

Izmišljanje i istina

Kriza koju je izazvala blokada Katara dovela je i do razdvajanja porodica i kidanja rodbinskih veza, u slučajevima miješanih brakova. NHCR je evidentirao blizu 1.400 slučajeva kršenja prava u brakovima između državljanki Katara i državljana neke od tri zemlje, te više od 8.000 povreda prava u bračnim zajednicama između Katarana i državljanki pomenutih zemalja.      

Ovakva dešavanja odrazila su se i na medije, novinare i slobodu mišljenja i izražavanja, pa su zabilježena 103 prekršaja protiv novinara i medijskih radnika. Neki od njih su bili prisiljeni dati otkaze, a na neke je vršen veliki pritisak da napuste radna mjesta.       

Susjedne arapske države koje su nametnule blokadu Kataru započele su svoj plan iznošenjem izmišljotina, falsificiranjem istine i hakovanjem web stranice katarske novinske agencije. Međutim, Katar im se suprotstavio otkrivanjem istine, transparentnošću i otvorenim djelovanjem. Iako su se ove države služile prijetnjama, zastrašivanjima i ucjenama kako bi okupili što veći broj saveznika oko sebe u borbi protiv Katara, na njihovu stranu nije stala nijedna od uticajnijih država.       

S druge strane, Katar je stekao poštovanje i uvažavanje svijeta i podršku svih, što nije bilo iz sažaljenja, već su odlučili da stanu na stranu istine. Katar je stekao svoju reputaciju i gradio imidž već dugo vremena, zbog čega je zaslužio svjetsko priznanje.

Moglo bi se desiti da prođu još stotina dana u blokadi, da se poveća kršenje prava i broj žrtava, a možda do svega toga i ne dođe. U svakom slučaju, ostaje stvarnost da je Katar, bez obzira na blokadu, njene posljedice, efekte i troškove, izašao kao najveći dobitnik, s obzirom na to da je nakon blokade uspio da postigne nešto što ranije nije imao priliku.  

Izvor: Al Jazeera