SAD predlaže nove UN-ove sankcije za S. Koreju

Sjeverna Koreja je 29. novembra lansirala interkontinentalni balistički projektil (ICBM) (Arhiva)

Sjedinjene Države su predložile plan rezolucije o jačanju UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji, o kojoj će Vijeće sigurnosti glasati u petak, rekli su diplomati.

Tim nacrtom rezolucije želi se zabraniti izvoz u Sjevernu Koreju oko 90 posto naftnih proizvoda i narediti povratak u domovinu svih ljudi iz te zemlje koji rade u inostranstvu u roku od 12 mjeseci, prema dokumentu kojega je dobila agencija France Presse.

Diplomati su ranije saopćili da Sjedinjene Države i Kina razmatraju nove sankcije Pjongjangu nakon njegovog posljednjeg lansiranja interkontinentalnog projektila 29. decembra.

Privredne sankcije

Za pretposljednji niz sankcija usvojen 5. augusta, Washingtonu je trebalo mjesec dana pregovora s Kinom i Rusijom. Za posljednji niz sankcija od 11. septembra bila je dovoljna sedmica.

Nakon posljednjeg lansiranja sjevernokorejskog interkontinentalnog projektila, američki državni sekretar Rex Tillerson je pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme nove mjere uz već usvojene sankcije Vijeća sigurnosti, “uključujući i zabranu pomorskog prometa robe u i iz Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je 29. novembra lansirala interkontinentalni balistički projektil (ICBM) za koji tvrdi da je dosegao visinu od 4.475 kilometara i zatim pao 950 km istočno od mjesta lansiranja.

Ovog ljeta je Vijeće sigurnosti usvojilo sedmi i osmi niz strogih privrednih sankcija Sjevernoj Koreji nakon njenih balističkih i nuklearnih pokušaja.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjeverna Koreja, Rakete

Sporazum o uzajamnom zamrzavanju aktivnosti koji su predložile Kina i Rusija može spriječiti smrtonosni sukob između SAD-a i Sjeverne Koreje.

opinion by Alexander Gillespie
Published On 17 Dec 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO