Rumunija: Uz zvižduke izglasana pravosudna reforma

Nezavisnost sudija i borba protiv korupcije su krajnje osjetljiva tema u Rumuniji (EPA)

Pravosudna reforma koja bi mogla ugroziti nezavisnost rumunskih sudija, ali je žele socijaldemokrati na vlasti bez obzira na oštre kritike i u zemlji i u inostranstvu, izglasana je u rumunskom parlamentu.

Uz zvižduke opozicije je senat, kojim dominira ljevica, odobrio reorganizaciju Vrhovnog sudskog vijeća, posljednje od tri poglavlja zakonodavnog paketa o pravosuđu koji je u centru spora koji traje od ljeta.

Sankcije EU-a

Predsjednik Klaus Iohannis, koji se protivi tim promjenama, ocijenio je ranije da se Bukurešt izlaže opasnosti sankcija Evropske unije, poput Poljske, zbog “netransparentnih promjena zakona o pravosuđu”.

Nezavisnost sudija i borba protiv korupcije su krajnje osjetljiva tema u Rumuniji gdje je prethodni pokušaj Socijaldemokratske stranke (PSD), da po naredbi provede ublaženje opasnosti od procesa protiv zastupnika završio protestima neviđenim nakon završetka komunizma.

Prisiljen na povlačenje, PSD je tog puta izabrao zakonodavni put za nametanje složene reforme pravosudnog sistema, koju brani svim sredstvima.

Izvor: Agencije