Pucnjava na granici Sjeverne i Južne Koreje

Sjeverna Koreja, Južna Koreja, DMZ, Demilitarizirana zona
Nakon posljednjeg bijega Sjeverna Koreja počela je ojačavati granicu u području demilitarizovane zone (EPA)

Južnokorejski vojnici ispalili su 20-ak hitaca upozorenja prema sjevernokorejskim postrojbama koje su prišle granici demilitarizirane zone (DMZ) u potrazi za vojnikom koji je prebjegao na Jug.

Sjevernokorejski vojnik prošao je demilitariziranu zonu te iskočio iz guste magle na kontrolnoj točki, objavila je južnokorejska vojska, kako prenosi Hina.

“Naša se vojska pobrinula za njegovu sigurnost, a agencije će provesti ispitivanje kako bi saznale pozadinu i motive njegova bijega”, kazao je glasnogovornik južnokorejskog Združenog stožera Ro Dže-čon.

Korejska TV postaja KBS objavila je kako se incident dogodio u pokrajini Gangvon.

Četvrti prebjeg vojnika sa Sjevera u 2017.

Ovo je četvrti sjevernokorejski vojnik koji je ove godine prebjegao, te drugi u posljednjih mjesec dana.

Posljednjeg koji je pobjegao na Jug pretrčavši demilitariziranu zonu sjevernokorejski vojnici ranili su sa čak pet metaka.

Međutim, operiran je i život mu nije u opasnosti.

Nakon posljednjeg bijega Sjeverna Koreja počela je ojačavati granicu u području demilitarizirane zone, pa je tako jedan dužnosnik objavio fotografiju na kojoj se vidi kako Sjevernokorejci kopaju rov.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjeverna Koreja, Rakete

Sporazum o uzajamnom zamrzavanju aktivnosti koji su predložile Kina i Rusija može spriječiti smrtonosni sukob između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Mišljenje autora
Published On 17 Dec 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO