HRW: Sankcionisati Bin Salmana zbog Jemena

Mohammad bin Salman
Bin Salman je optužio Tursku da pokušava ponovo uspostaviti islamski halifat (Reuters)

Human Rights Watch zatražio je da UN sankcioniše saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana zbog humanitarne katastrofe u Jemenu.

U autorskom tekstu objavljenom u Washington Postu zamjenica direktora HRW pri UN-u Akshaya Kumar napisala je da je saudijski princ odgovoran za kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji te za “dugotrajnu humanitarnu katastrofu u susjednom Jemenu“.

Kumar je rekla da su reforme koje je proveo Bin Salman, poput dozvoljavanja ženama da voze, omogućavanja djevojčicama da pohađaju tjelesni odgoj i otvaranja kina, “bitni koraci”, ali je upozorila da se ne smiju zaboraviti njegova ostala djela.

“Rat u Jemenu i bitna uloga princa Bin Salmana kao ministra odbrane ne uklapa se u narativ mladog, vizionarskog čelnika okrenutog reformama”, napisala je Kumar.

“Dok ograničenja na uvoz guraju milione Jemenaca dublje u glad i doprinose širenju inače lječivih bolesti, princ ne smije proći nekažnjeno. Umjesto toga on i drugi visokopozicionirani članovi koalicije trebaju biti izloženi međunarodnim sankcijama.”

Pogibije civila

Saudijski prestolonasljednik smatra se organizatorom vojne intervencije u Jemenu, koja je počela u martu 2015. nakon što su pobunjeni Husi preuzeli velike dijelove juga države, zbog čega je jemenski predsjednik Abd-Rabbouh Mansour Hadi pobjegao u Rijad.

Glavni grad Jemena Sana'a ranije je pao u ruke saveza pobunjenika i snaga lojalnih bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu.

Savez se raspao ranije ovog mjeseca kad su Saleha ubili Husi nakon što je on prešao na stranu Saudijske Arabije i okrenuo se protiv pobunjenika.

Više od 10.000 ljudi ubijeno je u ratu u Jemenu, a mnogi od njih poginuli su u zračnim udarima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Civili u Jemenu nemaju osnovne potrepštine zbog blokade koju je uvela Saudijska Arabija.

UN je upozorio da bi blokada mogla dovesti do gladi. Svjetska organizacija već daje pomoć u hrani za više od sedam miliona ljudi.

Izvor: Al Jazeera