Danas ceremonija zatvaranja Haškog tribunala

Ceremonija zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), poznatijeg kao Haški tribunal, održat će se danas, a deset dana kasnije i zvanično će biti zatvoren, odnosno prestat će postojati.

Ceremoniji će prisustvovati zvaničnici iz bivših jugoslavenskih republika, čiji su državljani tokom protekle 24 godine procesuirani pred tim sudom, koji je 25. maja 1993. osnovalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija radi gonjenja počinilaca ratnih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Tribunal je s radom prestao 30. novembra okončavši sve prvostepene postupke, a njegov rad nastavio je tzv. Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji će okončati sve preostale žalbene postupke, podsjeća agencija Tanjug.

Posljednje presude

Žalbeno vijeće Tribunala izreklo je 29. novembra pravosnažnu presudu u slučaju “Prlić i ostali”, a objavljivanje te odluke pamtit će se po samoubistvu jednog od optuženih, Slobodana Praljka, koji je, kad je čuo da mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora za zločine nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, ispio otrov u sudnici.

Sedmicu prije toga komandantu bosanskih Srba Ratku Mladiću izrekao je kaznu doživotnog zatvora.

Tokom više od 24 godine rada Tribunal je procesuirao 161 optuženog, od kojih su više od polovine bili Srbi iz vojnog i političkog života Srbije i bh. entiteta Republika Srpska.

Okončavanje postupaka

Kako je Tanjugu rečeno u Tribunalu, u okviru priprema za zatvaranje Tribunal je u prethodne dvije godine organizovao niz skupova o svom naslijeđu kako bi drugima omogućio da njegova dostignuća koriste kao osnovu za daljnji rad.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) osnovalo je Vijeće sigurnosti UN-a kako bi završio preostale funkcije Tribunala.

On će okončati žalbene postupke protiv Radovana Karadžića, Vojislava Šešelja, Ratka Mladića, kao i ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, a preuzeo je i krivično gonjenje Vjerice Radete i Petra Jojića, čije izručenje nije odobrilo srbijansko pravosuđe.

U Haškom tribunalu tvrde da su ponosni na svoj rad.

“Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju izuzetno je ponosan na to što je presudio ili na drugi način priveo pravdi svako od 161 lica protiv kojih je tužilac podigao optužnice za zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije tokom sukoba devedesetih godina 20. stoljeća”, naveli su ranije u tom sudu.

Izvor: Agencije