Američki ministar odbrane posjetio Guantanamo prvi put od 2002.

Mattis je prvi ministar odbrane koji je posjetio Guantanamo otkad je Donald Rumsfeld to učinio u januaru 2002. godine (Reuters)

Američki ministar odbrane James Mattis posjetio je američku pomorsku bazu u zaljevu Guantanamo na Kubi kako bi vojnicima čestitao nastupajuće praznike.

To je prva posjeta šefa Pentagona ovoj bazi u gotovo 16 godina, javlja AP.

Mattis je razgovarao s vojnicima, nije obilazio pritvorske jedinice niti je diskutovao o pritvorskoj politici.

Njegova posjeta događa se u trenutku neizvjesnosti oko politike Trumpove administracije o nastavku korištenja vojnog zatvora u ovoj bazi.

Obamin pokušaj

Donald Trump nije oslobodio nijednog zatvorenika Guantanama niti je ijednog dodao na spisak muškaraca kojima je dopušteno da se vrate kući ili da se presele u treću zemlju.

Mattis je prvi ministar odbrane koji je posjetio Guantanamo otkad je Donald Rumsfeld to učinio u januaru 2002. godine, nekoliko sedmica nakon što su tu stigli prvi zatvorenici iz Afganistana u ranim fazama borbe protiv terorizma.

Ovaj zatvorski centar je osnovan kratko nakon napada 11. septembra 2001. godine, kako bi se na njemu držale osobe osumnjičene za terorizam.

U njemu se trenutno nalazi 41 zatvorenik.

Predsjednik Barack Obama je pokušao zatvoriti taj centar, ali mu je Kongres to onemogućio, jer su se članovi Kongresa protivili preseljenju zatvorenika u zatvore u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije