UN potvrdio rezoluciju o Svjetskom danu pčela

Svjetska javnost će se jednom godišnje prigodno upozoravati na važnost očuvanja pčela (EPA)
Svjetska javnost će se jednom godišnje prigodno upozoravati na važnost očuvanja pčela (EPA)

Opća skupština UN-a u srijedu je u New Yorku na prijedlog Slovenije prihvatila rezoluciju kojom će se 20. maja svake godine obilježavati kao Svjetski dan pčela.

Tako će se na dan kada je rođen slavni slovenski pčelar i pčelarski pedagog Anton Janša, jedan od utemeljitelja modernog pčelarstva u Habsburškoj monarhiji, svjetska javnost jednom godišnje prigodno upozoravati na važnost očuvanja pčela i drugih prirodnih oprašivača za čovječanstvo i održivu poljoprivredu, te pozivati odgovorne na konkretne aktivnosti za očuvanje pčela, objavila je slovenska vlada.

Rezolucija o svjetskom danu pčela prihvaćena je jednoglasno, a sponzoriralo je 115 država, među njima i sve članice Evropske unije.

Slovenska inicijativa

Slovenija je prije tri godine na inicijativu nacionalnog pčelarskog saveza predložila tu ideju kroz svoje diplomatske kanale i uz podršku ministra poljoprivrede Dejana Židana.

On je u zgradi UN-a otvorio i prigodnu izložbu o slovenskom pčelarstvu i važnosti očuvanja pčela u nastojanju da se smanje gubici u biološkoj raznolikosti u svijetu i spriječi degradacija ekosustava u okviru svjetske agende za održivi razvoj do  2030. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Još nije poznat uzrok pomora pčela u selima općine Bačka Topola u Vojvodini. U samo nekoliko dana stradalo je više od hiljadu košnica. Pčelari vjeruju da je riječ o trovanju herbicidom. Pri fitosanitarnoj kontroli Ministarstva poljoprivrede uzeti su uzorci i o tom će se slučaju oglasiti kada stignu rezultati ispitivanja. Priču je istražila Jelena Milutinović.

Jedna od najtežih godina u pčelarstvu – tim riječima ocjenjuje se medonosna sezona u regiji. Pčelari uvjeravaju da cijena domaćeg meda neće rasti, ali uvoz meda hoće. Naša ekipa je posjetila pčelare u BiH i Hrvatskoj.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO