UN potvrdio pravo Palestinaca na samoopredjeljenje

U sljedećim danima održat će se glasanje o suverenitetu, kao i o statusu Jerusalema (Reuters)
U sljedećim danima održat će se glasanje o suverenitetu, kao i o statusu Jerusalema (Reuters)

Generalna skupština UN-a većinom glasova usvojila je rezoluciju kojom potvrđuje pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje.

Stalni posmatrač UN-a u Palestini, ambasador Riyad Mansour, rekao je za palestinsku agenciju WAFA da je 176 država članica glasalo za tu rezoluciju.

Sedam država glasalo je protiv rezolucije, uključujući Sjedinjene Američke Države i Izrael, dok su četiri države bile suzdržane.

Glasanje o suverenitetu i Jerusalemu

Mansour je rekao da se ovo uvjerljivo glasanje dogodilo samo dan nakon što su Sjedinjene Američke Države uložile veto na prijedlog rezolucije o Jerusalemu u Vijeću sigurnosti, te da to ima poseban politički značaj.

Tim prijedlogom rezolucije odbija se američka odluka da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela.

“Svijet odbija novi američki stav u vezi s Jerusalemom, što povećava izolovanost te zemlje jer je ona odlučila stati na stranu države okupatora, na stranu Izraela, kršeći tako relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti”, izjavio je Mansour.

On je također istakao da će Generalna skupština u srijedu glasati o rezoluciji kojom se određuje pravo palestinskog naroda na suverenitet nad njegovim prirodnim resursima na okupiranim teritorijama, uključujući i Jerusalem.

Glasanje o rezoluciji o Jerusalemu bit će održano u četvrtak, dodao je.

Turski diplomatski izvori ranije su kazali za Al Jazeeru da je osigurana potrebna dvotrećinska većina država članica Generalne skupštine koje se protive američkoj odluci o Jerusalemu.

Grupa arapskih država, Turska i Organizacija islamske saradnje (OIC) zatražile su hitnu sjednicu Generalne skupštine nakon američkog veta u Vijeću sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO