SAD predlaže Kini oštrije sankcije S. Koreji

Visoki zvaničnik američke administracije potvrdio je da su u toku pregovori o novoj UN-ovoj rezoluciji (EPA)
Visoki zvaničnik američke administracije potvrdio je da su u toku pregovori o novoj UN-ovoj rezoluciji (EPA)

Sjedinjene Američke Države predložile su Kini donošenje rezolucije o pooštrenju sankcija Sjevernoj Koreji i nadaju se brzom glasanju o njoj u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je Reutersu zapadni diplomat.

Visoki zvaničnik administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa potvrdio je da su u toku pregovori o novoj UN-ovoj rezoluciji, ali je dodao da još nema dogovora.

Pojedinosti nacrta koji je prošle sedmice predan Kini nisu dostupne, ali SAD želi pojačati globalne sankcije kako bi pritisnuo Sjevernu Koreju da odustane od vojnog programa usmjerenog na izradu raketa s nuklearnim punjenjem, a koje mogu dosegnuti američku teritoriju.

Među koracima koje žele Amerikanci jesu pooštravanje ograničenja opskrbe Sjeverne Koreje naftom i naftnim prerađevinama, koja je ranije donesenim UN-ovim sankcijama ograničena na dva miliona barela godišnje.

Reakcija na nacionalnu strategiju

Kina, koja opskrbljuje Sjevernu Koreju većim dijelom njenih potreba za naftom, podržala je ta ograničenja, ali se usprotivila američkim zahtjevima da potpuno prekine opskrbu.

Sjedinjene Američke Države također su pozvale Vijeće sigurnosti UN-a da na crnu listu uvrsti deset brodova koji su, po američkim spoznajama, zaobilazili sankcije Sjevernoj Koreji, doznaje Reuters.

Ti su brodovi, kako pokazuju dokumenti dostupni Reutersu, prevozili naftne derivate do sjevernokorejskih brodova ili transportovali sjevernokorejski ugalj, što je protiv postojećih UN-ovih sankcija.

Ranije je Kina reagovala na najavu nove američke strategije nacionalne sigurnosti, koja je obilježila Peking kao konkurenta koji želi testirati američku moć, ocijenivši da će saradnja Kine i SAD-a dovesti do pobjedonosnog ishoda za obje strane, a da bi suočavanje donijelo zajedničke gubitke.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO