S. Arabija trajno zatvorila kopnenu granicu s Katarom

Granični prijelaz trajno je zatvoren od ponedjeljka navečer (Reuters)

Saudijska Arabija trajno je zatvorila svoju jedinu kopnenu granicu s Katarom i tako nastavila blokadu te države koju vrše Kraljevina i ostali zaljevski susjedi.

Kako se navodi u pismu Carinske uprave Saudijske Arabije, granični prijelaz trajno je zatvoren od ponedjeljka navečer.

U pismu se navodi da su saudijski zvaničnici naredili zatvaranje.

Ovaj potez Rijad povlači gotovo osam mjeseci od početka diplomatske krize.

Prijelaz je bio prvo zatvoren dvije sedmice nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske i trgovinske veze s Katarom 5. juna. Oni tu državu optužuju za finansiranje “terorizma” i održavanje prebliskih veza s njihovim najvećim rivalom Iranom. Doha negira te optužbe.

Granica je ponovo otvorena na dvije sedmice u augustu kako bi hodočasnici mogli proći i obaviti godišnje vjersko putovanje, hadž.

‘Politički motivisana odluka’

Tada je katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdurrahman Al Thani pozdravio potez, ali je dodao da je riječ o “politički motivisanoj odluci”.

Iako je Katar tada zvanično pozdravio privremeno otvaranje granice, katarski građani zahtijevali su potpuno ukidanje blokade u porukama objavljenim na društvenim mrežama.

Arapski kvartet blokirao je direktan zračni i kopneni transport u Katar i iz njega i zatvorio svoj zračni prostor za sve letove Qatar Airwaysa nakon prekida veza s Katarom.

Ranije ovog mjeseca godišnji regionalni samit šest država Vijeća zaljevske saradnje prekinut je i nije donio rješenje aktuelne krize.

Kao dio blokade, četvorka je tražila da svi katarski državljani napuste te države, no Doha nije nametnula slične restrikcije za te susjedne zemlje.

Izvor: Al Jazeera