Odobrena porezna reforma u SAD-u

Poreznim reformama ukinut je i ključni dio Obamacarea (Reuters)

Američki Kongres prihvatio je najveću reformu američkog poreznog sustava u posljednjih 30 godina, koju je predsjednik Donald Trump nazvao “povijesnom pobjedom za američki narod”.

“Ovaj zakon bit će nevjerojatan božićni dar za sve vrijedne Amerikance. Ne vjerujem da su tržišta još shvatila do koje su mjere ove reforme dobre”, rekao je Trump.

Pojasnio je također da je tim tekstom ukinut ključni dio Obamacarea.

Radi se o prvoj velikoj pravosudnoj pobjedi za američkog predsjednika, nakon 11 mjeseci na dužnosti, ocjenjuju agencije.

Nakon što je poreznu reformu kasno u utorak prihvatio Senat, u srijedu ju je prihvatio Zastupnički dom s 224 glasa “za” i 201 “protiv”. Morao je glasati ponovno zbog tehničkih razloga, nakon što je reformu već izglasao u utorak, podsjeća AFP.

Predložena porezna reforma najveća je reforma američkog poreznog sustava u posljednjih 30 godina. Prema poreznoj reformi smanjila bi se porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila srezana s 35 na 21 posto.

Ukinut dio Obamacarea

Kućanstvima sa srednjim prihodima porez će se iduće godine smanjiti u prosjeku za 900 dolara, a za najbogatijih jedan posto Amerikanaca za 51.000 dolara, objavio je nestranački Centar za poreznu politiku iz Washingtona.

Njome se također ukida dio zdravstvenog sustava poznatog kao Obamacare i dopušta bušenje nafte na zaštićenim područjima Arktika, amandman dodan u posljednji trenutak kako bi se osigurala potpora dovoljnog broja zastupnika.

Republikanci tvrde da će paket zakona osnažiti gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta. Reformu smatraju nužnom i kako bi zadržali većinu u Zastupničkom domu i u Senatu na izborima u studenome 2018.

U oba doma demokrati su se jednoglasno usprotivili zakonu za koji kažu da uglavnom donosi korist bogatima, te da će povećati jaz u prihodima između bogatih i siromašnih Amerikanaca.

Izvor: Agencije