Erdogan: UAE ne zna svoju, a kamoli historiju Turske

Fahreddin-paša veoma je cijenjen u Turskoj, s nadimcima 'Heroj Medine' ili 'Branilac Medine' (Wikipedia)
Fahreddin-paša veoma je cijenjen u Turskoj, s nadimcima 'Heroj Medine' ili 'Branilac Medine' (Wikipedia)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan oštro je kritikovao provokacije i napad na nekadašnjeg osmanlijskog guvernera Fahreddin-pašu i Turke koje je na Twitteru objavio ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Abdullah bin Zayed Al Nahyan, javlja agencija Anadolija.

Al Nahyan je nedavno prenio tvit kojim se Osmanlije optužuju da su počinili zločine tokom Prvog svjetskog rata. U toj objavi optužuje se Fahreddin-paša, osmanlijski vojni upravnik Medine, za činjenje zločina, uključujući krađu imovine i svete relikvije iz grobnice poslanika Muhammeda.

“Ovo su Erdoganovi preci i njihova prošlost s Arapima”, navodi se na kraju objave.

“Svake hvale i divljenja vrijedni su hrabrost i otpor koji je Fahreddin-paša pokazao tokom dvije godine i sedam mjeseci odbrane Medine. U deliriju i bez imalo stida, ti jadnici toliko su kadri da kažu da je Erdogan ukrao svetu ostavštinu predaka i donio je u Istanbul. Nije to krađa, već odbrana i čuvanje tog amaneta od onih koji tamo dolaze s ciljem invazije i okupacije”, poručio je Erdogan u predsjedničkoj palači tokom obraćanja na susretu s predstavnicima najnižih instanci vlasti u Turskoj.

Optužbe za zločine

Ističući da su neki klevetnici iz regije blizu Medine bez stida digli glas na Tursku, Erdogan je poručio da je to dokaz da oni ne znaju vlastitu historiju, niti su upoznali turski narod i predsjednika Turske.

“Mi vrlo dobro znamo s kim, gdje i šta rade oni koji su digli glas protiv tako velike ličnosti čija je odbrana Medine vrijedna divljenja. Otkrit ćemo sve kada dođe pravo vrijeme i mjesto za to”, poručio je.

Erdogan je također kazao da je jasna i pozadina takvih napada na Tursku iz nekih krugova establišmenta arapskih država i da je riječ o njihovom pokušaju da prikriju vlastite nesposobnosti, pohlepu i izdajništvo.

Osvrnuvši se i na novousvojenu nacionalnu strategiju sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država, Erdogan je kazao da se ona može najkraće opisati kao slogan: “Sve za Ameriku”.

“Naravno da sve zemlje imaju pravo kreirati vlastite strategije sigurnosti. Tako i mi imamo to pravo i našu strategiju možemo ukratko opisati kao slogan ‘Jedna nacija, jedna zastava, jedna domovina i jedna država'”, kazao je Erdogan.

Branilac Medine

U maju 1916, dok je trajao Prvi svjetski rat i dok se Osmanlijsko carstvo borilo uz Centralne sile, nekoliko arapskih plemena na čelu sa Sharifom Husseinom ibn Alijem od Meke i podržano Velikom Britanijom pobunilo se protiv Osmanlija.

Međutim, znatan broj arapskih plemena nastavio je podržavati Osmanlijsko carstvo protiv britanskih saveznika u Palestini i Iraku.

Kako bi izbjegao uništenje svetih relikvija, Fahreddin-paša organizovao je transport relikvija vozom do Istanbula uz pratnju 2.000 njegovih ljudi. Te relikvije izložene su u odjelu “Svete relikvije” muzeja palače Topkapi.

Uprkos mnogim napadima, osmanlijske snage uspjele su održati pozicije u Hidžazu, no stanje je postalo beznadno kad je pala linija u Gazi usljed britanskih napada iz egipatskog Sinaja krajem 1917. godine.

Jedinice u Medini, na čelu s Fahreddin-pašom, izdržale su napade i opsadu sve do 10. januara 1919, pružajući otpor i nakon što je potpisano Primirje na Mudrosu između Osmanlija i Saveznika. Zbog uloge u odbrani Fahreddin-paša veoma je cijenjen u Turskoj, s nadimcima “Heroj Medine” ili “Branilac Medine”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO