Danska ograničava broj izbjeglica koje prima

Danska je 1989. pristala primati 500 izbjeglica godišnje (Arhiva)
Danska je 1989. pristala primati 500 izbjeglica godišnje (Arhiva)

Danska je izglasala uvođenje zakona koji će dozvoliti Vladi te zemlje da odluči koliko izbjeglica smije ući u nju, odbivši na taj način da se pridržava kvote propisane programom raseljavanja Ujedinjenih nacija.

Danska je 1989. pristala primati 500 izbjeglica godišnje u okviru programa UN-a kako bi olakšala okolnim državama.

Godišnja kvota

Međutim, 2015. godine Danska je primila približno 20.000 zahtjeva za azil od izbjeglica zbog izbjegličke krize u Evropi. Prošle godine izbjeglice su podnijele 6.000 zahtjeva za azil u Danskoj, dok je od januara do novembra ove godine podneseno 3.000 zahtjeva.

Cilj izglasanog zakona jest da ponovo ograniči godišnju kvotu izbjeglica na 500, granicu koja će se moći probiti jedino u “izuzetnim situacijama”.

“Teško je predvidjeti koliko će se izbjeglica pojaviti na granici i tražiti azil, a znamo da će oni koji budu primljeni imati problema s integracijom u društvo”, rekla je ministrica za imigracije i integraciju Danske Inger Støjberg.

Izvor: Agencije


Povezane

Sve više izbjeglica pokušava ući u Evropu novim rutama koje odnose brojne živote. Broj onih koji se pokušavaju domoći grčkih otoka u Egejskom moru opada, zbog teških uvjeta u tamošnjim izbjegličkim kampovima. Istovremeno, hiljade osoba pokušavaju preći grčku granicu na sjeveru Turske preko rijeke Marice. Stotine izbjeglica poginule su do sada. Upozoravamo da prilog sadrži […]

U prihvatnim centrima u Srbiji trenutno je smješteno 4.100 migranata, saopštio je Komesarijat za izbjeglice i migracije.  U pet stalnih centara za azil i 13 prihvatnih centara u Srbiji obezbijeđen je smještaj za 6.000 ljudi. U Komesarijatu kažu da su obezbijeđeni uslovi za njihov boravak u zimskom periodu. Od početka migrantske krize 2015. godine kroz […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO