Cavusoglu: Trumpova odluka o Jerusalemu uznemirila i muslimane i kršćane

Cavusoglu: 'Turska upotrebljava sva moguća sredstva kako bi popravila odnose između Katara i tri članice GCC-a' (Reuters)
Cavusoglu: 'Turska upotrebljava sva moguća sredstva kako bi popravila odnose između Katara i tri članice GCC-a' (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je izjavio da se ne samo muslimani nego i kršćani osjećaju nelagodno i uznemireno zbog odluke američke administracije o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela, javlja Anadolija.

Prije odlaska u New York povodom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, na kojem će se raspravljati o rezoluciji u vezi s Jerusalemom, Cavusoglu je istakao da Turska očekuje snažnu podršku ovog tijela UN-a.

“Očekujemo snažnu podršku u Generalnoj skupštini UN-a u vezi s ovim pitanjem”, kazao je Cavusoglu.

Inače, Turska je najoštrije osudila potez Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda uloži veto na usvajanje rezolucije o Jerusalemu.

Razmatranje pitanja Jerusalema

U četvrtak će biti održano zasjedanje Generalne skupštine UN-a na kojem će se razmatrati pitanje Jerusalema.

Američki predsjednik Donald Trump je početkom decembra priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela i izazvao oštre kritike međunarodne zajednice, a posebno islamskog svijeta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO